Tidigare regler gjorde att a-kassan kunde användas som komplement till en deltidsanställning på ett sätt som inte var avsett. I skräckexempel har arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin påpekat att a-kasseersättning kunnat betalas ut i 18 år. Men nu ändras reglerna.
För den som arbetar tre dagar i veckan och är arbetssökande i två räcker a-kasseersättningen i nästan 9,5 månader med de nya reglerna. Det är inte omöjligt att få ersättning efter det. Men möjligheterna begränsas.
- När gränsen på 75 dagar är nådd kan man bara få a-kasseersättning för de veckor man är helt arbetslös, säger Anna-Lena Leksell, försäkringschef på Unionens a-kassa.
Det innebär att den som bara har jobb ett par dagar en vecka blir utan a-kasseersättning övriga dagar, trots att han eller hon då söker jobb. Det kan, befarar en del, leda till att folk avstår möjligheten att arbeta om det bara rör sig om några timmar här och där.
En anledning till regeringens förändring av reglerna är att det skulle motivera arbetsgivare att erbjuda fler heltidsanställningar.
På Systembolaget finns många deltidsanställda, runt 3 000 av 4 500 anställda totalt. Sedan några år pågår en översyn av arbetstiderna.
- Men vi har startat vårt arbete alldeles oavsett regeringens regeländringar. Det är av personalpolitiska skäl, säger Karin Furevik, personaldirektör.
Det är inom handel, vård/omsorg och hotell- och restaurangverksamhet som deltidsarbete är vanligast.
- Vår försäljning är väldigt oregelbunden. Det är vid stora helger och slutet av veckan som folk handlar, och då behöver vi fler armar och händer på plats, säger Karin Furevik, som har svårt att se att förändringar i a-kassan kan råda bot på det.
Men trots allt pågår sedan några år en översyn som har lett till att fler jobbar heltid nu. Men helt kommer man inte att få bort deltiderna.
- Om vi ska ha fler som jobbar fler timmar måste en hel del också jobba betydligt färre timmar.
Från och med nästa år inför Systembolaget årsarbetstid, som innebär att de som är anställda är garanterade arbete ett visst antal timmar under ett år, men där det kan variera i veckoarbetstid i olika perioder. Det ger fler möjlighet att jobba mer.
Fakta
Enligt Ams statistik var nästan 49 000 deltidsarbetande inskrivna på arbetsförmedlingen i februari i år. Nästan 38 000 dem var kvinnor. Ytterligare drygt 70 000 personer med tillfälliga timanställningar sökte jobb.
Enligt en rapport från SNS , Studieförbundet näringsliv och samhälle, fanns det 2006 runt en miljon deltidsarbetande i Sverige, skriver Svenska Dagbladet. En femtedel av dem vill eller skulle kunna utöka sin arbetstid.