Avbindningen, det vill säga att biståndet inte längre skulle knytas till industriprojekt med svenska företag som leverantörer, har fått Sif att
reagera tillsammans med Metall och ABB. Förslaget väcks i Globkom-utredningen som behandlar Sveriges framtida politik för global utveckling. I den föreslås att allt bilateralt bistånd avbinds. Sverige ska också verka för att den linjen följs internationellt.
Om riksdagen fattar det här beslutet utan att andra länder följer efter slår det hårt mot Ludvika, menar facken vid ABB där utrustning för kraftöverföring tillverkas.
- Ludvika är en av de orter som drabbas mest. Konsekvensen kan bli att 500 personer förlorar jobben här, i Västerås och i Finspång. Det retar oss att skattepengar används för att sänka bort jobb, säger Nils-Olof Olsson.
Den nya biståndspolitiken leder till att ABB:s utländska konkurrenter kan ta hem svenskfinansierade projekt, samtidigt som ABB utestängs från andra länders biståndsprojekt, varnar facken och ABB. Bistånd ses som en viktig väg att etablera sig på nya marknader. Nu finns farhågor för att riksdagsmännen inte förstår vidden av det beslut som kan komma att fattas.
- Vi ska tala med dem så att de är medvetna om konsekvenserna, säger Nils-Olof Olsson.
Fackklubbarna är också upprörda över remissförfarandet. Till TCO framförde Sif kritik mot planerna på obundet bistånd, liksom Metall gjorde till LO. Men reaktionerna uteblev.
- Vi är besvikna på att TCO inte med ett ord nämnde detta i remissvaret. De tog inte hänsyn till oss som drabbas, säger Nils-Olof Olsson.
Sifs förste vice ordförande Lilian Ringsand, även ledamot i TCO:s styrelse och ordförande i TCO:s internationella råd, behandlade remissvaret i båda instanserna.
- Vi gjorde inte den kopplingen att det skulle snedvrida konkurrensen. Det är bara att hoppas att detta är en obefogad oro och att det inte i propositionen blir som Sifklubben i Ludvika befarar, säger hon.
På Utrikesdepartementet pågår sammanställningen av remissvaren inför propositionen som väntas i maj. Av de 190 remissvaren är det drygt 50 som kommenterat avbindningen av biståndet.
- Flertalet av dem som yttrar sig i frågan invänder. Många svarar att de inte i princip är emot, men inte anser att Sverige ska gå före, säger departementssekreterare Sara Bertilsson.
CHRISTINA SWAHN