Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ny tjänst för små och medelstora företag

Publicerad

Snabb hjälp till små företag med teknikfrågor

Via Internet, telefon eller fax kan små och medelstora företag få kontakt med teknisk expertis på landets universitet och högskolor.
LINK, som systemet heter, ska ge företagen snabb hjälp med vardagliga tekniska problem.

Regeringen beslutade i torsdags att satsa 29,7 miljoner kronor i LINK, resten av de 42,3 miljoner kronor som satsningen kostar finansieras av Sveriges Verkstadsindustrier, VI, Trygghetsfonden samt LO och SAF.

LINK har funnits i ett halvår och har hittills varit gratis för de cirka 100 företag som testat tjänsten. Företagen har fått hjälp med frågor som, vilka parametrar som styr fogens kvalitet vid plastfilmsvetsning eller olika aluminiumssorters egenskaper.

I fortsättningen kommer företagen att få betala, hur mycket är dock inte klart.
- Har företag nytta av tjänsten betalar de gärna, säger Magnus Areskoug, projektledare.
Inom tre år ska LINK vara självbärande, enligt Heinrich Blauert, vd för VI.

LINK fungerar så att företaget tar kontakt med en desk där den praktiska frågan "översätts" och vidarebefordras till expertis i form av forskningsinstitut, högskolor och företag med expertkunnande.

Näringsminister Anders Sundström, s, menar att regeringen genom att stödja de mindre företagens tillgång till teknisk kunnande förbättrar förutsättningarna för näringslivets expansion.
- Poängen är att branschen gör detta själv, sa han vid en presskonferens på VI.

LILIAN ALMROTH

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.