Ny strid mellan TCO-förbunden
Ännu en konflikt har blossat upp mellan TCO-förbunden. Den här gången gäller det studerandeverksamheten, som enligt ett nytt beslut ska flyttas till Stockholm.
- Det är oerhört kortsiktigt tänkt, säger Anna Wahlström på SIF.
Lugnet har knappt lagt sig efter att Ledarna uteslöts från tjänstemännens centralorganisation, TCO. Nu har en ny strid blossat upp mellan förbunden - den här gången gäller striden organisationens studerandeverksamhet.
I måndags togs ett beslut på TCO-styrelsens sammanträde om att alla TCO:s studerandeombudsmän, som idag är placerade runtom i landet, ska flyttas till kansliet i Stockholm. Däremot föreslås ingen minskning av resurserna, vilket ursprungligen föreslogs.
Tanken är att de stora opinionsbildningsinsatserna mot studenter i fortsättningen ska koncentreras till TCO:s studenttidning Studentliv och hemsidan på nätet.
- Det är en orealistisk tanke som inte ens har utretts ännu. Beslutet kommer bara att leda till en försämring av studerandeverksamhet ute i landet, säger Anna Wahlström, samordnare för studerandefrågor på SIF.
- Som det är idag gör TCO:s ombudsmän stor nytta i de direkta kontakterna med de som är våra framtida medlemmar. För oss som arbetar med studerande inom SIF är ombudsmännen från TCO viktiga samarbetspartners.
Kritik mot utredningen
Wahlström är starkt kritisk mot den utredning som föregick beslutet.
- Det gjordes en konsekvensanalys som varken innehöll något om konsekvenserna eller någon analys. Det var helt enkelt en undermålig produkt. Självklart kan man diskutera hur verksamheten ska organiseras. Men att göra det på så osäkert underlag är inte bra.
Hon menar också att risken är stor för att konkurrensen mellan förbunden ute bland studenterna nu riskerar att öka.
- Man lämnar fältet öppet för andra förbund som vill få studenternas uppmärksamhet. Det är oerhört kortsiktigt tänkt att göra så här.
När beslutet fattades i TCO:s styrelse reserverade sig SIF, tillsammans med SKTF, ST och HTF. På ena sidan vertikalförbunden, på andra sidan yrkesförbunden, med andra ord.
"SIF har inget eget förslag"
Inger Ohlsson, TCO:s ordförande, menar att den nya organisationen kan bli effektivare än den tidigare. Beslutet ser hon dessutom mest som en konsekvens av den stora förändringen av TCO:s organisation när regionkontoren försvann.
- Det är sant att våra studerandeombudsmän kanske inte kan vara närvarande allra längst ut. Men jag måste använda resursen TCO på det sätt som är bäst. Vår uppgift är i huvudsak att serva de 18 förbunden centralt.
Inger Ohlsson säger också att det faktum att TCO:s studerandeombudsmän idag arbetar ensamma ute i landet är ett argument för en förändring.
- Det finns väl inte en enda fackligt aktiv som inte förstår att ensamarbete är en dålig idé, säger hon.
Dessutom har hon under det år som ärendet har legat på styrelsens bord inte sett något motförslag från SIF:s sida.
- Om de nu är så missnöjda så kunde man väl förvänta sig att de hade något eget att komma med, säger Inger Ohlsson.
MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998