Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ny facklig jätte för framtidsbranscher

Publicerad

Ny facklig jätte för framtidsbranscher

En ny facklig international, Union Network International, UNI, med 15 miljoner medlemmar är på väg att bildas.

Om allt går som planerat slås privattjäntemannainternationalen FIET samman med KI/PTTI (Post och tele), MEI (Media- och underhållning) och Grafiska internationalen. En ny gigant för globalt fackligt samarbete kan då sjösättas i början av år 2000.
- Det blir en sammanslutning av tjänsteproducerande framtidsbranscher som jag tror kan få stor betydelse för SIF:s medlemmar, säger Bert Zetterberg, internationell sekreterare på förbundet.
Med 15 miljoner medlemmar blir den nya organisationen en av de största yrkesinternationalerna. UNI ska omfatta vitt skilda branscher såsom skönhetsvård, handel, turism, bank och försäkring, media och underhållning, post, grafiska, telekom samt industri- företags- och informationstekniktjänster.
SIF stärker sina positioner inför samgåendet. 150 000 medlemmar ansluts i år till FIET, mot 90 000 tidigare. Det garanterar en plats i UNI:s världsstyrelse.
- Globaliseringen gör att vi måste samordna oss om vi vill vara med och påverka. På det här sättet bygger vi upp ett starkt fackliga nätverk.
Internationalerna kritiseras ofta för mastodontmöten och otaliga resolutioner men för få konkreta aktioner. Kommentar?

- Vi har drivit på för att förändra arbetsformerna inom bl a IMF. I FIET sker mycket av vårt arbete inom branschgruppen för industri- och IT-företagen, IBITS. Vi har också satsat på kommittéerna för ungdomar och kvinnor och inte minst på kommittén för högre tjänstemän, där SIF har en stark ställning.
Bert Zetterberg talar om hur facken byggt en nordisk plattform, som också underlättat agerandet utåt, främst på Europanivå.
- Samarbetet gör det lättare att bevaka våra intressen gentemot de stora koncernerna Vi kan motverka social dumpning, men får också erfarenheter som vi kan dra nytta av direkt. Nyligen fick vi t ex kontakt med en organisation i Australien, som också arbetar med att organisera egenföretagare.
Ett viktigt steg mot bildandet av UNI väntas tas vid FIETs kongress i Sydney 14-18 mars. Tre representanter för SIF:s förbundsstyrelse ska delta.

Fyra miljoner i avgifter till sju internationaler


SIF:s medlemmar är anslutna till i huvudsak sju yrkesinternationaler

PTTI/KI,
Kommunikationsinternationalen 11 000 anslutna 4,6 miljoner 12 kr per ansluten.

IMF
, Internationella Metallarbetarfederationen 115 000 20 miljoner 6:20

IBTU
Bygg- och Träindustrin 21 000 13 miljoner 10 kr

IUL,
Livs- och njutningsmedelsbranschen 13 000 10 miljoner 11 kr

ICEM
, Kemi, Energi, Gruv och Fabriks 35 000 20 miljoner 11:80

FIET
, Handel, kontor och privattjänstemän 150 000 11 miljoner 6:80

MEI
, Media och underhållning 2 600 200 000 13:40

SIF engagerar sig mest i internationalernas europeiska branschorganisationer. Via TCO är SIF också med i Europafacket, EFS, som bl a är remissinstans till EU-kommissionen.

(Avgiften beräknad utifrån kursen 100 sv kronor = 17.92 CHF)

MAGNUS A JACOBSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.