Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nolltolerans mot försäkringsfusk

Nästan hälften av svenskarna tror att fusk är vanligt inom socialförsäkringssystemet. Och att många sjukskrivna egentligen skulle kunna arbeta.
Publicerad
Detta enligt en undersökning som Riksförsäkringsverket, RFV, och försäkringskassan i Västra Götaland har låtit Statistiska centralbyrån göra.
Generaldirektör Anna Hedborg på RFV medger att hon är "lite förvånad över att så pass många tror att det fuskas så mycket".
- Jag ser resultatet av enkäten som en uppmaning till oss att vi måste bli mycket mer systematiska. Försäkringskassorna ska arbeta gemensamt och på samma sätt. Annars kan människors tilltro till försäkringen allvarligt skadas.
Under hösten presenterar RFV ett nytt program för kontroller inom socialförsäkringen. Syftet är att ta reda på hur stort fusket är och att upptäcka fler fuskare.
För detta finns enligt enkäten starkt stöd hos allmänheten. Två av tre anser att försäkringskassan ska göra oanmälda och anonyma besök på arbetsplatser om man misstänker att någon orättmätigt får försäkringspengar. Sju av tio tycker att kassan ska göra oanmälda hembesök när man misstänker fusk med bostadsbidrag. Två av tre anser att den som medvetet lämnar felaktiga uppgifter ska åtalas för bedrägeri.
Få vill höja skatten för att vi ska kunna behålla nivån på nuvarande välfärdssystem. Två av tre kan inte tänka sig att vi skulle få sänkt ersättning inom sjukförsäkringen.
Fyra av tio vill skärpa kraven för rätten till bostadsbidrag.
Enkäten visar också att hälften tycker att försäkringssystemet är svårt att förstå sig på. De känner helt enkelt inte till vilka regler som gäller speciellt för dem. På det området anser Anna Hedborg att RFV måste bli mycket bättre.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.