650 000 privattjänstemän med kollektivavtal har tjänstepensionen ITP med ITPK, den del av pensionen som man får placera själv. Av de pengar som arbetsgivaren betalar till pensionen går motsvarande två procent av lönen till ITPK.
Tidigare har pensionsspararna kunnat välja mellan 23 olika bolag med fondförsäkringar och traditionella försäkringar vid placeringen av ITPK-pengarna. De som inte har valt har fått pengarna placerade i en traditionell försäkring hos Alecta.
Men sedan den 1 juli, då pensionssystemet förändrades och en ny ITP-plan trädde i kraft, finns endast åtta bolag att välja bland. Det sedan Collectum, som administrerar tjänstepensionerna, låtit bolagen tävla om vem som skulle få förvalta pensionspengarna framöver och sedan valt ut de bolag som erbjöd lägst avgifter och bäst produkter. På så vis sänktes avgifterna med i genomsnitt 65 procent.
Men för att få ta del av de lägre avgifterna måste varje pensionssparare, förutom de som har sina pengar hos Alecta, göra ett omval för placeringen av de nya pensionspengarna som betalas in.
Det här betyder alltså att också de som redan tidigare valt att spara i de nu valbara bolagen måste göra ett omval.
Om man tidigare exempelvis valt att placera sina ITPK-pengar i en fondförsäkring hos AMF Pension, så måste man göra det valet igen. I annat fall tar AMF Pension ut den tidigare högre avgiften också för de nya pensionspengar som betalas in.
Den som tidigare pensionssparat i ett annat bolag än de nu valbara kan också välja om, för att fortsätta spara i ett av de nu valbara bolagen. De tidigare inbetalda pensionspengarna stannar då kvar i det gamla bolaget. Det gäller fram till dess att det finns en fungerande flytträtt, som beräknas fungera från den 1 oktober i år.
Hur många som gjort ett omval sedan det blev möjligt den 1 juli förra året har Collectum ännu inga exakta siffror på.
- Men enligt de uppgifter vi har så rör det sig om färre än tio procent av alla pensionssparare med ITPK, säger Anders Moberg, vd på Collectum.
Även om en lägre avgift på pensionspengarna är viktigast för unga, som ska spara länge, och för högavlönade, så har den betydelse för alla.
Enligt en beräkning som Collectum gjort åt Kollega kan en 40-åring med en månadsinkomst på 22 000 kronor som pensionssparar i en fondförsäkring i genomsnitt gå miste om nära 11 procent, eller 22 000 kronor, i ett ökat pensionskapital om han eller hon inte gör ett omval.
En 30-åring som tjänar 24 000 kronor kan i genomsnitt gå miste om en ökning av pensionskapitalet med nära 15 procent eller drygt 58 000 kronor. Det förutsätter i och för sig att man inte gjort ett omval innan pensionen. Men ju längre man väntar med att välja om, desto mer förlorar man.