Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nevs tar över Saab

Ett halvår efter konkursen står det nu klart att Elbilskonsortiet Nevs köper Saab för att börja tillverka elbilar.
Anita Täpp Publicerad 13 juni 2012, kl 14:15

Beskedet gavs av konkursförvaltarna vid en presskonferens som började klockan 13 i dag. 

I köpet ingår det fastighetsbolag som äger anläggningarna i Trollhättan, däremot varken reservdelsbolaget Saab Parts eller de immateriella rättigheterna till Saab 9-5 som ägs av GM, General Motors.

Hur mycket Nevs fått betala är inte offentlig.

Den första modell som Nevs planerar att utveckla ska utgå från den befintliga Saab 9-3 som ska anpassas till eldrift med japansk teknologi och sedan beräknas lanseras vid årsskiftet 2013/2014.

Jämsides med det ska en helt ny modell utvecklas med japansk teknologi och sedan lanseras globalt även om man då kommer att fokusera på Kina, som bedöms vara den största och viktigaste marknaden för elbilar.

Nevs, vars ambition är att etablera sig som den ledande tillverkaren av elbilar, vill nu rekrytera ett antal ingenjörer till Trollhättan för att påbörja produktutvecklingen så snart som möjligt.

"Jag är mycket glad att vi får ta tillvara Saab Automobiles kunnande inom fordonsdesign och produktion. Vi kan nu starta en ny framtidsinriktad verksamhet i Trollhättan. Där finns en produktionsanläggning i absolut toppklass. Vi kombinerar svensk bilindustriell erfarenhet inom design och tillverkning med japansk elbilsteknologi och en stark närvaro i Kina. Elbilar drivna av grön el är framtiden och framtidens elbil kommer från Trollhättan", skriver Karl-Erling Trogen, styrelseordförande för Nevs, i ett pressmeddelande.

Paul Åkerlund, tidigare metallordförande på Saab och nu kommunalråd (s) i Trollhättan, är glad över dagens besked.

"Jag är starkt medveten om att antalet arbetstillfällen i startskedet inte är i paritet med de 3 500 som tidigare jobbat på Saab, men på sikt hoppas vi detta ska bli något riktigt bra", skriver han i ett pressmeddelande.

- Saab har återuppstått, med fortsatt produktion I Trollhättan. De orden är härliga för mig att säga. Nu kör vi, säger Paul Åkerlund till TT.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.