Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nevs rekryterar igen

Hur många Saab-bilar man hittills sålt är hemligt. Men nu förbereder Nevs för att anställa ytterligare hundra personer efter årsskiftet.
Anita Täpp Publicerad
Nevs Saab 9-3 aero

När det var premiär för försäljningen av Saab-bilar i tisdags fick man genast femton beställningar. Hur det sedan fortsatt avslöjar inte Nevs i dagsläget.

- Vi har bestämt att vi bara kommer att redovisa försäljningssiffrorna  månadsvis, säger presschefen Mikael Östlund.

Däremot  kan han berätta att den första bilen som såldes till allmänheten - den allra första ska enligt planerna placeras på Saab-museet i Trollhättan - köptes av en utlandssvensk i Hong Kong och att en handfull också köpts av några svenska bilhandlare som tidigare var Saab-återförsäljare.

Produktionen ligger nu på blygsamma två bilar om dagen.

- Vi startar ju i en låg takt. Dels handlar det om handläggningen och produkten i sig men det är också viktigt att vi kan garantera att hela leverantörskedjan fungerar och då är det rätt naturligt att starta i liten skala, säger Mikael Östlund.

- Sedan har vi möjlighet att öka produktionstakten under nästa år i takt med att efterfrågan ökar och vi håller nu på med en rekryteringsomgång som innebär att vi kan anställda hundra personer efter nyåret, eller i alla fall tidigt i vår.

När Saab gick i konkurs - för nästan exakt två år sedan, den 19 december 2011 - förlorade 3 700 anställda jobben.

Om Nevs nu anställer ytterligare hundra personer, utöver de 401 anställda och 170 heltidskonsulter man redan har, kommer den totala arbetsstyrkan att uppgå till drygt 670 personer.

Den försäljning som i dag sker via nätet - där bilarna säljs via Nevs hemsida och kunderna sedan själva får åka och hämta bilarna i Trollhättan - gäller den existerande 9-3:an med bensinmotor (Saab 9-3 aero sedan).

Nu är också den  första elbilen färdigutvecklad och ska enligt planen börja byggas i Trollhättan i början av nästa år. Elbilarna - som till 80 procent är desamma som i bensinversionen och sedan har anpassats för eldrift - kommer i första hand att skeppas till Kina för slutmontering. Där har Nevs två batterifabriker, där den elmotor och det batteri som man utvecklat i Trollhättan, kommer att monteras.

Staden Qingdao, som är delägare i Nevs, har redan lagt en första beställning på 200 elbilar.

När elbilen ska lanseras i Sverige är ännu oklart.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.