Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nekad jobb på grund av sin reumatism

Efter provanställningen blev 20-åriga Johanna Kallin nekad fortsatt jobb på grund av sin reumatism. Umeåföretaget kunde endast tänka sig en fast anställning om hon ordnade stödbidrag. Nu ska Diskrimineringsombudsmannen driva hennes ärende vidare i Arbetsdomstolen.
Lina Jonsson Publicerad

När Johanna Kallin var sju år fick hon diagnosen reumatism. Sjukdomen kom i skov och stundtals var det svårt att röra sig på grund av den molande värken i lederna. Under tonåren försvann värken helt, innan den, för ett år sedan, kom tillbaka med full styrka.

- När det var som värst låg jag bara och skrek på nätterna, så ont gjorde det. Men jag gick till jobbet ändå. Det kändes fel att sjukskriva mig.

Under våren började Johanna Kallin som databasadministratör på Kommuninfo, ett tjänsteföretag som tillhandahåller faktauppgifter om kontaktpersoner som arbetar inom den offentliga sektorn. Arbetet var monotont men hon hade bra arbetskamrater. Sista dagen, den 9 oktober var det dags att träffa företagsledningen för att få besked om anställningen skulle bli förlängd eller inte. Det blev kalla handen.

- De sade att de inte ville anställa mig på grund av min reumatism. Jag trodde inte mina öron. Jag hade haft sjukdagar men jobbat in varenda en. Dessutom äter jag ju mediciner som ska hålla skoven i schack.

Den enda möjligheten att bli anställd var enligt företagsledningen om Johanna Kallin hade möjlighet att skaffa något stödbidrag till företaget. Det gjorde hon inte, utan kontaktade istället Unionen.

- De ringde upp och frågade varför jag inte fick fortsatt anställning och då hade jag tur i oturen för vd:n bekräftade att det var sjukdomen som var det verkliga skälet, vilket räckte för att göra en anmälan till DO.

DO har i sin utredning fått uppgifterna bekräftade från facket och beslutade den 31 maj att driva en process mot företaget. Under tiden anmälan skickades in erbjöds Johanna Kallin en visstidsanställning på tre månader. Att jobba kvar blev dock ohållbart.

- Det kom ständiga hot och gliringar. Vid ett tillfälle kom till och med en av cheferna fram och sade: Du vet inte vad jag kan göra med dig. Dra tillbaka anmälan. Då tog jag jackan och gick.

I dag arbetar Johanna Kallin som lärarassistent på en skola i Umeå. Innan den 31 augusti måste företaget ta ställning till förlikning eller process mot DO i Arbetsdomstolen.

- Jag hoppas få ett erkännande. Det är kränkande att de säger att jag hittat på alltihop som någon slags dålig hämnd. Så är inte fallet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.