Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nej, det var inte bättre förr

Finanskriser och otäcka virus får oss att nostalgiskt blicka tillbaka och tänka att det var bättre förr.
Sluta oroa er, se istället med förväntan på vad framtiden har att erbjuda anser Theodor Paues och Fabian Wallen, som i dagarna kommer ut med boken "Flyt- Förbättringar i Sverige sedan sjuttiotalet".
Petra Rendik Publicerad

Författarna som själva är födda 1974 bombarderar läsarna med personliga historier och kul fakta som visar på den enorma utvecklingen som skett i Sverige. Vi borde vara tacksamma och blicka framåt menar författarna. För hela tiden sker nya viktiga upptäckter, som botemedel mot sjukdomar som för inte länge sen var lika med döden eller teknisk utveckling som förenklar tillvaron för många.

Några skäl till varför vi har det bättre nu än på 70-talet, enligt Theodor Paues och Fabian Wallen:

Hälsa. Medellivslängden har ökat med sju år för män och fem år för kvinnor. På 70-talet var testikelcancer en dödsdom, idag överlever 98 procent.

Rökning. Då rökte man jämt och överallt, på tåg, i bilen, på möten, hos frissan och med bebis i magen.

Maten. Olivolja var något nytt i affären. Det mest exotiska man kunde äta ute var pizza. Om man åt ute vill säga. 1976 hade nästan varannan svensk inte gått på restaurang eller café för skojs skull, idag är siffran 6 procent.

Jämställdhet. Fler pappor är föräldralediga (men fler skulle de kunna bli såklart). På 70-talet fick kvinnor inte boxas eller åka Vasaloppet.

Jobbet. Arbetsplatsolyckor med dödlig utgång var fler på 70-talet. 2008 dog 53 arbetstagare, 1974 var motsvarande dystra siffra 223.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.