Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Negativa spiraler

Ibland när jag har skrivit dessa krönikor eller när jag i andra sammanhang pratat och skrivit om relationer så har jag känt att jag upprepat mig. Jag har undrat om jag inte just sagt det jag nu sa igen.
Publicerad
Det kan nog vara så, vänner och kollegor säger ofta, jo Uffe vi har hört den där historien. Men då blir nästa tanke: Det kanske inte är jag som upprepar mig utan skeendet?
Tänk om det finns ett mönster i dåliga relationer som ständigt upprepar sig? Och tänk om vi kunde lära oss se mönstret så att vi kunde undvika det?
Ett mycket vanligt misstag vi gör, som trappar upp konflikter och försämrar relationer, är att söka orsak. Vi tror att om vi kan hitta skälet till den dåliga stämningen eller konflikten så kan vi lösa den. Detta sökande efter orsak gör att vi fördelar skuld. Vi försöker lösa gåtan om hönan och ägget, och om vi bara kunde hitta den där eländiga hönan (eller ägget) så skulle allt vara löst.
I själva verket finns det ingen enkel orsak, det är en växelverkan där det inte går att se vad som kom först. Det ligger så att säga utanför konflikten. Det första och vanligaste rådet för att reda ut trassliga relationer är därför: Ställ dig utanför! Sök svaret på hönan och ägget utanför hönsgården! Försök se vad det är som händer i din arbetsgrupp, eller vad det nu är för relation, genom att se den utifrån. Se den negativa spiralen, men fördela inte skuld, utan ha fokus på förändring, inte på orsak.
Låt mig ge ett exempel. Chefen tycker sig ha för lite kontakt med gruppen, och börjar därför prata mer och vara mer närvarande vid kafferaster och dylikt. Problemet är bara att gruppen uppfattar chefen som kontrollerande. Chefen närmar sig och försöker få kontakt, gruppen fjärmar sig för de känner sig kontrollerade, chefen närmar sig mer och frågar. Gruppen blir mer och mer orolig över vad som händer och tystnar.
Den negativa spiralen är ett faktum och det enda sättet för dem att lösa det är att ställa sig utanför och se att det som är en god avsikt uppfattas helt annorlunda. Och vem gör fel? Chefen eller gruppen? Det går faktiskt inte att avgöra..
Det kanske låter lite för enkelt, men jag tror att en övervägande majoritet av alla relationsproblem beror på negativa spiraler. Jag ser det gång på gång. Hur grupper och par och faktiskt hela organisationer och företag hamnar i en spiral som de inte ser, och som tycks omöjlig att på egen hand ta sig ur.
Nej, det är inte helt omöjligt att göra det på egen hand, men det kräver lite träning och framförallt ett öppet sinne. Det öppna sinnet kan få oss att se att vi i alla relationer blir en del av en process som omedvetet styr oss. Vi får blinda fläckar som handlar om hur andra upplever oss, och att det vi gör inte alltid uppfattas som vi tror eller har avsett.
För att lösa problem som upprepar sig behöver vi gå utanför de banor vi tänker i. Vi behöver ändra förutsättningarna och möta relationen med andra utgångspunkter. Vi måste anstränga oss för att inte upprepa det invanda och kanske dåliga mönstret.
Nu tänker jag göra just det - upprepa mig. I konflikter, följ dessa råd: Ställ dig utanför och fråga dig vad det är du inte vet. Beskriv mönstren och se det ur nya synvinklar. Ta den andras position och ändra det sätt du hitintills agerat. Sök inte orsak och fördela inte skuld, utan sök förändring och nya vägar att prata och vara.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.