Mot slutet av 2014 ska Vattenfall ha bantats klart. Tyskland drabbas hårdast, där blir 1 500 anställda av med sina jobb. I Holland försvinner 500, i Sverige 400 och 50 på de övriga marknaderna.
Till TT säger Jan Palmqvist, ordförande i SEKOs förhandlingsdelegation för Vattenfall, att nedskärningarna är en direkt konsekvens av Vattenfalls köp av det nederländska energibolaget Nuon 2009. Köpet kostade Vattenfall 89 miljarder kronor netto, och hittills har man tvingats skriva ned värdet med 15 miljarder kronor.
Men Unionenklubbens ordförande Johnny Bernhardsson håller inte alls med sin fackliga kollega om orsaken bakom nedskärningen.
- Nej, det har ingen bäring alls, utan det här beror på marknadssituationen. Elpriserna kommer att falla dramatiskt, säger han.
Johnny Bernhardsson, som satt som arbetstagarrepresentant i Vattenfalls styrelse när köpet av Nuon togs, försvarar affären.
- För att göra en jämförelse: säg att jag köper en bil för 100 000. Sedan när jag kommer hem säger grannen att den där är bara värd 70 000. Och eftersom jag har lån på den så får jag skriva ned värdet. Men jag vet ju inte om jag vunnit eller förlorat förrän jag säljer den.
- Vad som hände var att marknaden gick helt i botten på grund av det som hände i Grekland och EU-sfären. Det var inte så lätt att veta det. Hade elpriserna legat kvar och allt varit stabilt hade det varit en mycket god affär.