Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Näringsministern tror på lösning av Autonovastrid

Publicerad
Näringsministern tror på lösning av Autonovastrid

Ägartvisten på Autonova är på väg mot en lösning. Det tror i alla fall Björn Rosengren som har haft kontakt med både Volvo och TWR.

Ägarstriden på Autonova är snart inne på sin tredje vecka. Tillverkningen står still och 1 100 anställda går sysslolösa. I veckan sade huvudägaren TWR nej till Volvos uppköpsbud.
Facket har höjt rösten för att regeringen ska agera - och regeringen har uppenbarligen lyssnat.
- Jag har låtit mig informeras, som det heter. Jag har haft kontakt med både TWR – den engelska ägaren – och med Volvos ledning, sa näringsminister Björn Rosengren som svar på en fråga i riksdagen i går.
Björn Rosengren känner sedan tidigare parterna väl. Tom Walkinshaw, TWR:s ägare, hade många kontakter med regeringen när bolaget etablerade sig i Bengtsfors i fjol. TWR:s satsning på minibusstillverkning var det stora slagnumret när jobben skulle räddas efter att Lear lagt ned. 60 miljoner kronor i sysselsättningsstöd hamnade hos bolaget den gången.
Men att Rosengren har bra kontakter med ägarna betyder inte att han är beredd att ingripa mer aktivt.
- Jag kan bara konstatera att detta är en tvist mellan två företag. Det är, som alla förstår, omöjligt för regeringen att gå in i detta.
I samma andetag konstaterade Rosengren dock att han tror "att det kommer att falla ganska väl ut", men att "det kommer att ta någon månad".
Många har ansett att regeringen, med sina goda kontakter med båda ägarna, skulle kunna medla i konflikten. Nils-Åke Carlsson, SIF:s expert på bilbranschen, utesluter inte att regeringen skulle kunna spela en sådan roll.
- När två parter träter finns det behov av att någon försöker få rätsida på problemet. Det är en svår konflikt. Det är en icke-relation mellan de båda ägarna som går utöver det vanliga.
Nils-Åke Carlsson är övertygad om att den enda framkomliga vägen är att Volvo tar över. Om inte ägarna kommer överens kan det mycket väl sluta i konkurs för Autonova. I det läget är det sannolikt att Volvo knackar på hos konkursförvaltaren och vill ta över.
- Konkurs är alltid olyckligt. Det är en negativ faktor som stör förtroendet för bilmodellen. Men det man känner nu är att personalen har en svår situation.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.