Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Namn på valsedel skäl för registrering

Publicerad

Namn på valsedel skäl för registrering

9 av 10 som registrerats anses ha haft en ledande ställning inom de organisationer som hårdbevakats av Säpo. Det visar registernämndens rapport Personalkontroll.

Bevakade organisationer var sådana som påstods ha våld och samhällsomstörtande verksamhet inskrivet i sina program. Det rör sig om revolutionära småpartier och studieförbund på vänsterkanten med ursprung i det sena 1960-talets utomparlamentariska proteströrelser (skp, clarté, kpmlr, kaf, Förbundet kommunist m fl) men även nazistiska grupperingar som Nordiska rikspartiet och anarkistiska som Kommittén för lika lön.
Kpmlr var sedan 17 september 1998 ensamt kvar på regeringens hemliga lista. Mellan 1993 och hösten 1998 hade det partiet sällskap av Socialistiska partiet sp, Nordiska rikspartiet, Nysvenska rörelsen, Sveriges nationella förbund och Sverigepartiet.
Tredje kvartalet 1998 fanns ännu 1 683 politiskt registrerade i Säpos arkiv. Av dessa hade 85 kopplingar till högerextrema organisationer, övriga till partier vänster om Vänsterpartiet.
Av de 90 procent registrerade, där huvudorsaken är någon form av ledarskap, har hälften haft sina namn på valsedlar i riksdags-, landstings- eller kommunalval. Huvudorsaken till att resterande 10 procent hamnat i registren är deltagande i "revolutionär utbildning" eller "hemliga celler" på t ex arbetsplatser och i bostadsområden.
Registernämnden tycker att alla tre skälen är diskutabla med tanke på hur de kommit att hanteras i praktiken. De "kan anses inkräkta på de medborgerliga fri- och rättigheterna", heter det i rapporten.

BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998

Läs hela rapporten! www.regeringen.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.