Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Munkforsfack kräver ny regionalpolitik

Publicerad

Munkforsfack kräver ny regionalpolitik

Under hösten har 120 personer varslats i Munkfors. Det motsvarar 20000 personer i Stockholmsområdet. Nu går 12 Munkforsfack ihop och kräver att regeringen agerar.

Värmländska Munkfors med 4200 invånare lider av typiska glesbygdsproblem. Befolkningen minskar med ett hundratal personer varje år. Arbetslösheten är hög. Orten står och faller med ett stort företag, Uddeholm Strip Steel, som nyligen varslades 97 av 500 anställda. Dessutom har 25 personer varslats inom socialförvaltningen.
- Om varslen går till uppsägningar, försvinner de unga, på grund av de arbetsrättsliga reglerna. Många av dem kommer att flytta. Medelåldern i Munkfors ökar, samtidigt som skatteunderlaget minskar, säger Per-Anders Hultman som är ordförande för SKTF.
Nu går 12 lokala fack ihop för att försöka rädda Munkfors. I veckan skickade de ett brev till regeringen, med skarp kritik mot den förda regionalpolitiken.
- Den diversehandel som Sveriges regering idag bedriver betyder dödsstöten för glesbygden, skriver facken.
- Att uttala sig om skattelättnader samtidigt som glesbygden utarmas är ett bevis på en minst sagt inskränkt inställning. Vi vill att regeringen kommer hit och visar den respekt som även värmlänningarna och Munkforsborna kräver av en regering.
I brevet hävdas att när orter som ligger närmare Stockholm drabbas av liknande problem som Munkfors kommer politikerna. Som exempel tas Arboga. Facken påpekar även att Munkfors var en av förlorarna med det nya skatteutjämningssystemet.
- Vi har massor med idéer om hur glesbygden kan överleva och utvecklas. Men gång på gång har representanter från Hagfors och Munkfors ignorerats av regeringen. Nu vill vi att Björn Rosengren eller Göran Persson kommer hit, säger Per-Anders Hultman.
- Vi vill inte ha bidrag, men vi vill ha möjlighet att överleva.
Risken finns att det snart kommer ännu fler dysta besked i Munkfors.
- Kommunens halvårsrapport visar på ett underskott på 14,6 miljoner. Det är 3200 kronor per invånare. Det skulle förvåna mig om inte ännu fler kommunalanställda kommer varslas under hösten, säger Per-Anders Hultman.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.