Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Motivation styrs av obehag och njutning

Hur får man en amöba att flytta på sig? Man kan sticka den med något vasst eller lägga fram lite sockerlösning framför den. Men så fort det inte gör ont eller om sötsakerna ligger för långt bort ids den inte röra sig.
- Vi människor är likadana, säger Eva Hyllstam som arbetar med ledarskap och mental träning.
Eva Karlsson Publicerad

Brukar du gå och våndas en hel dag när du ska ringa till den där besvärliga människan, som du vet kommer att ge dig skäll? Gör det på en gång i stället. Tänk inte på den kommande råsopen utan känn hur skönt det blir när samtalet är över.

- Oftast gör vi tvärtom. Vi förstärker obehaget och förminskar den glädje vi långsiktigt skulle få. Ursäkterna hindrar oss och vår motivation bromsas, säger Eva Hyllstam i sin bok Det bor en hjälte i dig.

Trots att vi inser konsekvensen med en vana är den svår att bryta. Eva Hyllstam råder oss att titta på våra inlärda rutiner. Är de bra eller dåliga? Vad får jag ut av dem? För att lära in en ny vana måste man ändra sina tankemönster och sitt handlingssätt, en process som tar ungefär tre månader.

Eva Hyllstam har i tolv år coachat många människor och har underhand utvecklat en sexstegsmodell för att lyckas åstadkomma en förändring. Hon menar att vår motivation styrs av obehag och njutning, men att vi vill ha omedelbar belöning. Om den ligger för långt in i framtiden bryr vi oss inte om det.

Vill vi börja träna måste den motion vi får innebära en större njutning än att sitta hemma och slappa, och samtidigt måste smärtan vara större om vi inte tränar.

- Vi måste fundera på hur det blir om fem eller tio år om vi fortsätter att sitta kvar i soffan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.