Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mobbning - ett dolt problem på jobbet

Psykisk ohälsa och dålig självkänsla kan bero på mobbning. Men går det att förebygga och hantera? Det försöker en forskningsgrupp vid Karlstads universitet ta reda på.
Johanna Forsmark Publicerad

Forskargruppen har genom en studie kartlagt mobbning inom äldreomsorg och sjukvård. Margaretha Strandmark, projektledare och professor vid Karlstads Universitet kom till Stockholm för att berätta om studien.

- Syftet är dels att visa på ett samband mellan mobbning och arbetsmiljö, dels att belysa sätt att förebygga och hantera mobbning. På arbetsplatser där mobbning, upprepade negativa handlingar, förekommer är det ofta ett dolt problem, säger Margaretha Strandmark.

Kränkande handlingar som att bli utskälld, förlöjligad eller utsatt för ryktesspridning är personrelaterade. Att undanhållas information eller få arbetsuppgifter som inte motsvarar ens kompetens är däremot arbetsrelaterade.

18,5 procent av de tillfrågade hade utsatts för minst en negativ handling per vecka under ett halvår enligt den enkät som användes i undersökningen. Däremot svarade endast 4,1 procent att de själva varit utsatta för mobbning när de fick den direkta frågan. Drygt en femtedel hade någon gång bevittnat mobbning av en kollega.

- De anställda hade anat att det rörde sig om mobbning men inte kunnat sätta fingret på det. Det fanns ingen klar definition så problemet sopades under mattan, säger Margaretha Strandmark, projektledare.

Studien visar ett starkt samband mellan mobbning och arbetsplatsens sociala miljö. Det förebyggande arbetsmiljöarbetet finns men når aldrig dem som berörs på arbetsplatsen. Skyddsronder tar upp de fysiska frågorna, men sällan de psykosociala frågorna.

Ett annat problem är att organisationen över närmaste chef upplevs som ansiktslös. Problem med orättvis bemanning och arbetsbelastning växer då lätt till konflikter mellan de anställda.

- Att splittra gruppen löser sällan problemet. Det är nödvändigt att bearbeta det som hänt, säger Margaretha Strandmark.

Forskarna och vårdpersonalen arbetade tillsammans fram en handlingsplan med strategier för att hantera och förebygga mobbning. Den går ut på att lära sig känna igen mobbning, hantera konflikter, tydliggöra chefens och medarbetarnas roller och att skapa en öppen atmosfär där problemen kan diskuteras innan de blir för stora.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.