Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Misstänkt våldtäkt på Unionenmöte

En kvinna som är förtroendevald inom Unionen har polisanmält att hon blivit våldtagen av flera fackliga kollegor under Unionens regionråd i Sandviken i mitten av april.
En förundersökning har inletts, men än så länge har ingen person delgivits misstanke om brott.
Ola Rennstam Publicerad

Det var den 18-19 april som 200 Unionenmedlemmar från Dalarna, Gävleborg och Uppland samlades för regionråd på Högbo brukshotell i Sandviken. I samband med mötet ska en kvinnlig deltagare ha utsatts för en våldtäkt, där flera män misstänks ha varit inblandade. Både kvinnan och männen är fackligt förtroendevalda inom Unionen. Enligt polisanmälan ska våldtäkten ha skett på ett hotellrum efter den första dagens middag.

Polisen bekräftar att en förundersökning påbörjats, men än så länge har ingen delgivits misstanke om brott.
- Vi har hört de inblandade, men ingen är frihetsberövad och utredningen fortsätter nu, säger åklagare Krister Frykman till SVT Gävledala.

På Unionen ser man mycket allvarligt på det som hänt och har tillsatt en arbetsgrupp för att lyfta fram förbundets värdegrund och möteskultur.
- När ett brott sker på ett av våra möten så är det naturligtvis en enskild händelse men oavsett vad som hänt så föranleder det oss att tänka på hur det är med vår värdegrund, en påminnelse om att hålla de här frågorna levande. Det är frågor som aldrig får dö ut. Därför gör vi en genomlysning för att se om det finns brister i vår organsation som vi måste ta tag i. Det är en fråga för hela Unionen att fokusera på, säger förbundssekreterare Leif Nicklagård.

Kvinnan har erbjudits hjälp genom Unionen.
 - Vi har haft ett nära samarbete med den här medlemmen för att hon ska få det stöd och den hjälp som hon verkligen behöver. Det har skett i samarbete med professionella stödpersoner, säger Leif Nicklagård.

Enligt Leif Nicklagård har ingen medlem stängts av med anledning av den misstänkta våldtäkten. Om någon skulle dömas för brottet är det förbundsstyrelsen som tar ställning till eventuell uteslutning ur förbundet.
- Våra stadgar beskriver väl vad Unionen står för och vilken värdegrund vi har. Om det kommer fram att någon medlem har brutit mot stadgarna så prövas det i varje enskilt fall, det går inte att uttala sig allmänt om en sådan situation, säger han.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.