Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Missnöjesyttring på Ericssons stämma

Publicerad

Missnöjesyttring på Ericssons stämma

Anställda på Ericsson i Norrköping passade på att ställa kritiska frågor till hela styrelsen när Ericsson hade bolagsstämma i Stockholm i går.

600 personer riskerar att förlora sina jobb på Ericsson Telecom i Norrköping. Nedläggningsbeskedet kom i januari. På tisdagen hade företaget bolagsstämma där de anställda ville ha svar på frågor om beslutet.
- Det gick som väntat. Vi hade inte förväntat oss några konkreta svar eller resultat. Det var ett sätt att visa hela styrelsen och resten av Sverige vad vi tycker, säger Bernth Carlsson, SIF-klubbens ordförande.
De anställda känner sig svikna av Ericsson. Vid förra neddragningen anser man sig ha fått ett löfte om att den verksamhet som då blev kvar skulle förbli i Norrköping.
- De sade att vi skulle transferera in AXE-tillverkning till Norrköping. Nu gör vi tvärtom och flyttar ut våra främsta produkter.
Fick ni något stöd av övriga aktieägare?

- Ja, förvånande nog. Man hade kunnat befara en halvt fientlig attityd, men det var flera som kom fram efteråt och förklarade att de inte visste att det fanns så livskraftiga produkter i Norrköping, säger Bernth Carlsson.
Vad hoppas ni uppnå med aktionen?

- Enbart bolagsstämman väntar vi oss inte något av. Den är ett led i vår kamp för att behålla jobben. Allt vi jobbar med hoppas vi ska leda till en positiv utveckling. Förhoppningsvis har det ändå lett till ökad medvetenhet hos Ericssons ledning. Vi får ju aldrig träffa alla på en gång som här.
Bernth Carlsson förordar ett system liknande Telias, där man i stället för att säga upp personalen använder den i en personalförsörjningspool och ser till att de får den kompetens som krävs.
- Jag tog upp det på stämman. Det har ju visat sig att Telia sparat flera miljarder. Men jag fick inga svar annat än i svepande ordalag.
Förhandlingarna om verksamheten i Norrköping fortsätter. Den 29 mars ska löntagarkonsulterna lämna en delrapport.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.