Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Min hjärna fungerar inte som andras"

För landstingspolitikern Anna Kettner var det skönt när hon fick veta att hon hade adhd. Svårigheten att komma i tid och att komma ihåg möten fick en förklaring. Och att hennes hjärna fungerar lite annorlunda än kollegornas ser hon som en fördel.
Anna Sjögren Publicerad

"Hur är det att ha adhd?" är den dummaste frågan som Anna Kettner får om sin funktionsnedsättning.

- Jag vet inte. Jag har ju aldrig varit normal. Det är som att fråga någon som alltid varit blind hur det är att inte se färg.

Det är torsdag och sopplunch i socialdemokraternas aktivitetslokal längst ner i ABF-huset i centrala Stockholm. Anna Kettner och kollegan Claudia som förberett lunchen sitter runt ett bord med dagens tre lunchgäster.

- Min hjärna fungerar inte riktigt som alla andras, säger Anna.

- Vi vet det, säger partikamraten Jonas och skrattar.

Fick diagnosen som vuxen

Det var för snart tio år sedan, när en av hennes döttrar fick diagnosen adhd, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, som Anna började misstänka att hon också hade det. Utredningen visade att hon hade rätt. Och Anna tillhör dem som tycker att det är viktigt att få rätt diagnos.

- Varför är det viktigt för en närsynt att veta att den är närsynt? Det är inte viktigt ifall det inte är ett problem, men den dagen det blir en svårighet och en sorg är det bra att veta vad det är som kärvar. Att ett barn har svårt att sitta still kan bero på adhd, men det kan också bero på en otrygg hemmiljö. För att kunna få adekvat hjälp behöver man en diagnos.

När Anna och Claudia kom till ABF-huset för att förbereda lunchen delade de upp sig. Claudia ställde i ordning bord och stolar medan Anna tog hand om köket. Det är viktigt att fokusera på en sak i taget, adhd:n gör att Anna har svårt att koncentrera sig om det blir för många intryck samtidigt.

- Om jag ska fixa här i köket och någon kommer in för att göra något så blir jag distraherad och vet inte vad jag ska göra, förklarar hon.

Tekniska hjälpmedel

Människor med adhd är känsligare för stress än andra. Att gå ut och äta lunch på stan innebär ofta mer stress än avkoppling eftersom det ofta är mycket människor och olika ljud på lunchrestauranger. För Anna kan det vara skönare att äta lunchlådan i lugn och ro framför datorn, något som de som inte känner till funktionsnedsättningen kan tolka som att hon är stressad eller nedstämd.

Eftersom personer med adhd ofta har koncentrationssvårigheter och är lättstressade kan de ha svårt att komma ihåg möten och passa tider.

- När någon säger "fan att du alltid är sen, att du alltid glömmer saker" blir jag ledsen. Och jag blir arg på mig själv.

Men det finns tekniska hjälpmedel som hjälper Anna att komma ihåg. Hon har en handdator där hon lägger in sitt schema och dessutom hjälper hon och kollegorna varandra.

- Det är en möjlighet att vi är olika. Jag har svårt att skriva protokoll och minnas detaljer, det är en stor olust för mig. Claudia tycker om att göra det. Jag tar hand om äckliga saker som att tömma en kaffetermos full med mögligt kaffe, som Claudia har svårt med.

Är positiv till medicin

Hon poängterar att adhd har många olika utlopp, men att gemensamt för många är att de har  lättare att bli uttråkade och tappar koncentrationen.

- Det finns ett centra i hjärnan som fyller på med en liten dos dopamin så att en person kan hålla uppmärksamheten även när det är lite tråkigt. Vi som har adhd har lägre dopaminnivå och får bara den där påfyllningen var tionde gång och blir alltså mycket lättare uttråkade.

Anna tillhör de som tar medicin för sin funktionsnedsättning. Till en början trodde hon inte att den gjorde någon skillnad. När hon hade tagit medicinen i en månad sa hon till familjen att hon skulle sluta ta den eftersom den ju inte hade någon effekt. Familjen fick henne att inse att den hade det. "Mamma är du inte klok!? Du blir ju mycket mer sällan jätteledsen och stressad nu", sa en av döttrarna.

Adhd:n är en fördel i jobbet

För Anna är adhd:n är inte nödvändigtvis en funktionsnedsättning. Att hon ständigt blir stressad över mindre saker gör att hon har vant sig vid stress.

- Jag blir stressad av saker som andra inte märker så när stora saker händer är jag ganska van. Det är business as usual för mig.

Överlevnadsknepet är att inte känna efter så mycket. Det hjälper inte att hela tiden tänka "hur känns det nu?", hon kan ändå inte ändra på det.

Att hennes hjärna fungerar annorlunda är något Anna Kettner har användning för i sitt jobb som politiker. Att hon har svårt med den automatiska inlärningen, som gör att hon bland annat har svårt att minnas regler i spel och gångertabellen är inte en nackdel.

- Jag kan se lösningar som ingen annan ser. Eftersom jag aldrig minns standardlösningar måste jag hitta på nya lösningar hela tiden.

När Anna gjorde ett IQ-test låg hennes slutresultat på medelnivå. Hon hade Mensanivå på nio av tolv test, men på tre av dem misslyckades hon totalt - de som handlade om abstrakt tänkande. Adhd:n innebär att hon har svårt för abstraktioner och har ett mer konkret sätt att tänka. Det underlättar att omgivningen är konkreta och tydliga i sin kommunikation.

Hittade sin flock

När Anna pratar gör hon ofta jämförelser och förtydligar sina svar genom att dra paralleller. På frågan om det finns en risk att man blir sin diagnos om man, som hon, är öppen med den, svarar hon:

- Finns det någon risk med att en som har diabetes blir det? Det kan finnas en risk, men det beror på vad folk har för föreställningar om adhd.

Anna menar att man kan välja att hålla tyst om diagnosen eller så går man ut med det och försöker förändra föreställningarna.

Samtidigt som hon är öppen med sin diagnos och tycker att det är viktigt att förändra samhällets syn på adhd är det skönt att ha ett forum där hon slipper förklara sig. När hon hittade till nätverket Damptanter kändes det som att hitta sin flock.

- Plötsligt var jag normativ! Där behöver jag aldrig förklara min adhd.

Fakta

Tips från Anna Kettner:

Det är inte bra för en person med adhd att sitta mitt i ett kontorslandskap, men kanske i hörnet av det.
Det är bra om personen får tillgång till hörselkåpor för att sortera bort störande ljud.
Det kan vara värre för personen att sitta i ett neutralt rum som är helt tyst eftersom han/hon lätt blir uttråkad. Om personen har ett eget rum behöver han/hon kanske möblera med personliga saker för att undvika att bli uttråkad.

En person med adhd behöver hjälp med att komma ihåg möten och att passa tider. Elektroniska almanackor är bra, men de ska inte behöva synkroniseras med datorn varje morgon, det ska fungera per automatik.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.