Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Medling kring kabinavtalet

Förhandlingarna om nytt kabinavtal går trögt. Nu har parterna, Unionen och Svenska Flygbranschen, kallat in medlare. Den stora tvistefrågan rör arbetstid.
Ola Rennstam Publicerad

Avtalet för de kabinanställda inom flyget löpte ut den 30 september och förhandlingarna har pågått under hela hösten men på senare tid har man inte kommit någon vart. I förra veckan föreslog Unionen att man skulle begära frivillig medling från Medlingsinstitutet, vilket arbetsgivarna i flygbranschen gått med på.

Den stora tvistefrågan handlar om arbetstid. Just arbetstidsfrågorna är något som Unionen prioriterar i årets avtalsförhandlingar.
- För de kabinanställda är arbetstidsfrågorna särskilt viktiga. Många av våra medlemmar känner att det är svårt att få vardagen att gå ihop, det finns inga bra villkor i dag för att få en balans mellan arbete och fritid, skriver Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, i ett brev till medlemmarna.

Unionen kräver ett avtal som reglerar hur schemaläggningen får se ut, så att alla anställda får en hälsosam och jämnare fördelning av arbetspassen.
- I dag bestäms flygbranschens arbetstider främst genom ett EU-direktiv, vi anser att detta direktiv inte är tillräckligt för att garantera våra medlemmar rimliga arbetstider, skriver Niklas Hjert.

Elisabeth Holming Schiller, förhandlingschef för Svenska Flygbranschen, vill inte kommentera några detaljer kring förhandlingen.
- Det är ingen stor dramatik i det här. Parterna försöker ta ansvar för att föra den här processen i hamn, vi har uppenbart inte lyckats själva. Att ta hjälp av opartiska medlare är ett sätt att försöka lösa förhandlingen under ordnade former.

Var är det skon klämmer?
-
Det handlar delvis om arbetstider och en principfråga kring det, men det är så länge sedan vi träffades så jag vill inte gå händelserna i förväg. Parterna har behandlat många frågor under förhandlingarna precis som man ska göra och det får man glädjas åt. Vi ligger ganska nära varandra men det återstår en bit och det blir inte klart förrän alla delar är på plats.

Unionen vill ha ett avtal för hela branschen, i stället för dagens många företagsavtal.
- Det är ett förslag vi fått från Unionen för flera år sen och vi har utrett möjligheten under en lång period, men om det blir så eller inte återstår att se. Det är också en öppen fråga säger, Elisabeth Holming Schiller.

Unionen träffade medlarna i dag, måndag, och deklarerade sin ståndpunkt i förhandlingarna. Skulle parterna inte komma överens med hjälp av medlarna kan det bli konflikt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.