Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Medlemmar ska värva nya medlemmar

För att stärka förtroendevalda, inte bara i deras fackliga vardag, utan också i att få dem att värva nya medlemmar, genomför Unionen utbildningar för fackklubbar från hela Sverige.
Åsa Frisk Publicerad 20 april 2012, kl 08:29

Unionen har i dag över 500 000 medlemmar men för att nå sitt mål, 600 000, krävs det att det värvas nya medlemmar inte bara av Unionens anställda utan också av de förtroendevalda. För att stötta klubbar med det arbetet driver Unionen sedan ett år tillbaka ett utbildningsprojekt de kallar 100 företag med värvningspotential.

För att få deltagare till kursen har man besökt klubbstyrelser runt om i landet där man anser att det finns stor värvningspotential.

- Vi har velat träffa hela klubbstyrelsen för värvningsarbete är inget som ska göras av en eller två från styrelsen utan hela gruppen måsta vara med när det kommer till genomförandet, säger Tapani Kuusela, utvecklare och en av Unionens kursledare.

Ett av målen i projektet är att visa att det måste göras något nytt, något helt annorlunda, för att öka medlemsantalet. Om den fackliga verksamheten fungerar och är proaktiv ser man tydliga ökningar av medlemsantalet. Efter kursen ska deltagarna ha fått med sig ett antal arbetsformer och metoder för att strategiskt kunna arbeta med värvning oavsett vilket företag de arbetar på.

 - En av anledningarna till att vi som klubbstyrelse nappade på denna kurs är att vi tyckte det var intressant att se om vi kunde värva fler medlemmar, säger Anders Sandström, som arbetar som planerare och beredare på Metso Sundsvall AB.

Han arbetade fackligt i Metall 1987-1999. Sen år 2000 har han haft fackligt uppdrag i Metsos klubb men med ett uppehåll på tre år då han arbetade som chef. Nu är han vice ordförande i klubbstyrelsen.

Deras klubb har ungefär 200 medlemmar men de ser att det finns potential att värva upp till 10 procent fler medlemmar.

- Jag tror att jag efter den här kursen har med mig ett helt nytt sätt att tänka kring värvning. Vi har tidigare träffat nyanställda för facklig introduktion men vi har inte haft en tanke på att ens ställa frågan "Vill du bli medlem?" till konsulter, sommarjobbare eller till och med underleverantörer.

Fakta

Klubben för Volvo PV i Göteborg gick kursen 100 företag med värvningspotential i maj förra året. De har ökat sitt medlemsantal med 10 procent bara under hösten.

Läs mer om hur det är att vara förtroendevald på Unionens hemsida.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.