Stressad chef stressar personalen
En chef som jämt jobbar riskerar att dra med sig personalen i stressfällan. Det hävdar psykologen Fredrik Bengtsson som djupintervjuat unga långtidssjukskrivna människor. Cheferna är också för få och för dåligt utbildade i ledarskap.
En 40-årig företagsledare låter sig solbränd och utvilad intervjuas i personaltidningen. Där berättar han stolt att han sköter umgänget med sina barn i taxin till flygplatsen. Ett sådant beteende skapar ett osunt ideal bland medarbetarna och bidrar till att de bränner ut sig. Det hävdar psykologen Fredrik Bengtsson. Likaså när chefen hela tiden jobbar över och tar med sig jobb hem.
- Det spelar en stor roll vilken attityd chefen har gentemot arbetet. Om chefen jobbar för mycket så färgar det av sig på personalen, berättade Fredrik Bengtsson under konferensen Stressen i det nya arbetslivet, som anordnades av SIF i går tisdag.
Fredrik Bengtsson har undersökt varför unga människor bränner ut sig i arbetslivet.
Det är människor under 35 år som står för den största ökningen av stressjukdomar och utmattningsdepressioner. Fredrik Bengtsson har djupintervjuat tio personer, kvinnor och män, om deras känslor före och under långtidssjukskrivningen.
Mycket beror på personernas egna oförmåga att sätta gränser. Han berättar om en kvinna som akut togs in på sjukhus på grund av näringsbrist _ hon hade inte ätit lunch på ett år. Om ett ungt par i karriären som fick barn och där ingen ville sluta jobba. Båda gick ner till 85 procent, men skötte samma arbete ändå.
Men diskussionen måste lyftas från individnivå, menar Fredrik Bengtsson.
De platta organisationerna med färre chefer var tänkt att sprida ut ansvar till medarbetarna. I stället har det skapat vilsenhet.
- En chef på 60 medarbetare räcker inte till. Människor arbetar ofta för mycket därför att de vill bli sedda. Har man för många medarbetare kan man omöjligt se alla, sade Fredrik Bengtsson.