Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Medarbetarna en viktig konkurrensfördel

När konkurrensen hårdnar inom industrin rankas medarbetarnas resurser högt på listan över konkurrensfördelar.
Madeleine Danemo Publicerad 19 november 2009, kl 12:51

- Det pågår en hög effektivisering inom industrin och då behövs det en hög kompetens på medarbetarna. Det är positivt att man rankar detta så högt då man säkerligen agerar i riktning åt det hållet inom företagen, säger Stefan Lind, vd på Tools Sverige AB.

I en undersökning gjord av analysföretaget United Minds på uppdrag av Tools framkommer det att hos de 300 beslutsfattare som intervjuats på industriföretag runt om i Norden finns det en ljus bild av framtiden.

- Den positivism som ges uttryck för känns väldigt nöjsam då vi just nu befinner oss mitt i en lågkonjunktur, säger Stefan Lind.

Samtidigt ser företagarna stora utmaningar, såsom ökad konkurrens och ett behov av att lyckas öka efterfrågan för att klara konkurrensen i framtiden. Även ökande lönekostnader lyfts fram som en av de främsta konkurrensnackdelarna. Detta ser inte Stefan Lind som en motsättning.

- Det är ju den verklighet som företagen lever i. Att lönekostnaderna är höga i Sverige är ju ingen hemlighet, säger han.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.