Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mångfald krävs på global marknad

Publicerad

Mångfald krävs på global marknad

Svenska företag med planer på att etablera sig i USA bör tänka på att ha klara strukturer för att undvika diskriminering.

Det är förbjudet att diskriminera någon på grund av kön, etnisk bakgrund eller sexuell läggning i både Sverige och USA. Men det finns en avgörande skillnad mellan de båda länderna. I USA kan man stämma brallorna av ett företag som man anser har överskridit gränsen. Det fick till exempel Astra bittert erfara när chefen för läkemedelsbolagets enhet i USA utsatte en kvinnlig medarbetare för sexuella trakasserier.
I USA har man sedan 60-talet arbetat för att öka mångfalden, och en majoritet av de amerikanska storföretagen har planer och strategier för ändamålet. Sveriges tekniska attaché i Detroit, Gabriella Fägerlind, arbetar på en rapport om förhållandena på den amerikanska marknaden, och menar att Sverige nu måste följa deras exempel.
- Det är viktigt inte minst ur ett marknadshänseende. Företag som inte har en mångfaldsaspekt på sin verksamhet riskerar att utsättas för en bojkott eller annan kritik. Vi ligger efter i Sverige, men om vi lär av USA:s erfarenheter kan vi hamna där de var för tio år sedan istället för att ta det från början och hamna där man var för 30 år sedan.
I augusti riskerade Volvo i USA att utsättas för en bojkott av den inflytelserika opinionsbildaren Jesse Jacksons organisation Rainbow coalition. Han anklagade Volvo och ytterligare fyra bilföretag för att betrakta minoriteter endast som konsumentgrupper och inte som en kompetent resurs. Volvo kom undan med blotta förskräckelsen och har nu startat ett projekt för att komma fram till en global strategi för mångfald.
- Facket kan spela en väldigt stor roll när svenska företag ska arbeta fram en plan för mångfald.


Gabriella Fägerlind har några tips för den svenska marknaden:
- Integrera fler olikheter än etnicitet i det svenska begreppet mångfald.
- Gör en kartläggning av hur arbetskraften kommer att se ut om ungefär tio år.
- Företag och organisationer bör göra marknadsundersökningar för att avgöra om marknaden har större mångfald än man är medveten om.
- Tjäna tid på att lära från omvärlden, både vad gäller generella synsätt, företagsexempel och implementeringsstrategier.
- Var beredda på bättre tider och globalisering, förbered organisationen att ta emot en arbetskraft med större mångfald när det blir bättre tider och arbetslösheten går ned.
- Det är viktigt att arbetet med mångfald är inkluderande, det vill säga att man inte enbart riktar in sig på till exempel kvinnor och invandrare. Alla ska tjäna på att företaget prioriterar mångfald.

LINDA SVENSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.