Många som blir varslade räknar kallt med att bli uppsagda, men så illa behöver det faktiskt inte bli. En genomgång som Arbetsförmedlingen gjort visar att i genomsnitt 40 procent av alla varsel inte resulterar i uppsägningar, de senaste tre åren har siffran dock legat kring 30 procent. Endast två av tio varslade har hamnat som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.
- Det är viktigt att komma ihåg att bli varslad om uppsägning inte är samma sak som att bli uppsagd. I en hel del fall återtas tidigare varsel och individerna erbjuds sedan fortsatt anställning på sina arbetsplatser, säger Ann-Christin Jans, analytiker på Arbetsförmedlingen.
I oktober varslades över 10 000 personer om uppsägning i spåren av den tilltagande lågkonjunkturen, den värsta siffran sedan krisåret 2009. Och hittills tyder siffrorna på att november blir lika illa. Hittills har 42 911 personer varslats i år vilket redan är fler än förra årets totala varselantal.
En förklaring till de stora skillnaderna mellan antalet varsel och uppsagda kan vara att företagen ofta kryddar siffran lite extra när de lägger ett varsel. Andra hypoteser är att företagen vill visa sig handlingskraftiga eller att de tar i för att hamna i en bättre förhandlingssits gentemot facket.
- Om företagen går ut hårt kan de sedan pruta på varselsiffrorna i utbyte mot att få göra undantag från turordningsreglerna på företaget, säger Ann-Christin Jans.