Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Många unga går... - nummer 9/98

Publicerad

Många unga går bara in i a-kassan

Det är de unga som sviker SIF och bara går in i a-kassan. Det visar en studie i Göteborg, där 18 procent av de direktanslutna är under 29 år, medan SIF har 13 procent i samma åldersgrupp.

Vi har tidigare berättat (nr 7/98) att antalet tjänstemän som enbart är med i SIF:s a-kassa fortsätter att öka. I februari var 62 301 industritjänstemän direktanslutna, en ökning med 4 255 på ett år.

Göteborg är SIF:s näst största avdelning med 31 874 medlemmar. I regionen har 8 000 valt att gå med enbart i a-kassan. Yngre är överrepresenterade i gruppen.

53 procent av a-kassemedlemmarna är under 39 år, mot 28 procent av SIF-medlemmarna.

I gruppen 22 till 24 år, som nyligen kommit ut i jobb, är det många som enbart går in i a-kassan. Skulle samtliga här i stället ha valt att gå med i SIF hade antalet sifare i åldersgruppen ökat med 46 procent.

TOMMY ZETTERWALL


Jöran Rubensson, SIF:s regionchef i Göteborg:
"Vi måste synas redan i skolan"

– Vi förmår inte locka de yngre, vare sig som medlemmar eller förtroendevalda, säger Jöran Rubensson , SIF:s regionchef i Göteborg. Han talar om många års försummelser och föreslår en stor satsning på grundskolan.

Jöran Rubensson tror inte mycket på att locka unga med förmåner eller gratis medlemskap. Han hoppas att år 2000 kan bli startskottet för ett tioårigt projekt i ungdomsskolan. Ett behov som blivit akut sedan TCO-distrikten avvecklats och den fackliga skolinformationen i det närmaste upphört.

– Om vi riktar oss enbart mot högskolan kommer vi in på tok för sent. Synen på facket grundläggs tidigt. Det är på högstadiet vi måste finnas, och klargöra vad vi står för, om vi ska bli en kraft som de unga räknar med.

Rubensson tänker sig en långsiktig satsning på fem stora Göteborgsskolor. Han vill att de lokala insatserna ska gå hand i hand med att SIF engagerar sig i skoldebatt och utbildningspolitik.

Vad gör ni i dag för att visa att de unga kan ha nytta av facket?

– Mycket av det vi gör når inte ut. Vi försöker också rikta oss till var och en och erbjuda hjälp t ex vid första anställningen. Men visst behövs det mer.

Bevakar ni t ex ingångslönen, att det blir rätt lön från start?

– Ofta blir vi inte tillfrågade. På större företag borde vi gå till offensiv mot personalavdelningarna och se till att klubbarna blir inkopplade vid lönesättning och introduktion.

TOMMY ZETTERWALL

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.