Samtidigt slår man också hål på myten att männen gärna tar ut föräldrapenningen under OS, VM och EM.
Däremot visar granskningen att papporna i allt högre grad är hemma med sina barn på sommaren, då de använder föräldrapenningen för att dryga ut sommarsemestern.
Generellt visar Försäkringskassans rapport att skillnaden mellan mäns och kvinnors uttag av föräldrapenningen har minskat, men jämställt är det inte än. Enligt Försäkringskassans statistik för år 2011 tog mammorna ut 76,3 procent av det totala antalet utbetalda dagar, och männen bara 23,7 procent.
Det är första gången som Försäkringskassan har kunnat följa två årskullar med barn som passerat igenom hela föräldrapenningssystemet med reglerna om en andra reserverad pappamånad, som infördes år 2002. Siffrorna visar att den ökning av pappadagar som togs ut efter förändringen har hållit i sig. Papporna har totalt sett ökat sin föräldraledighet med 24 dagar. Mammorna har samtidigt minskat, men bara med två dagar.
Knivsta kommun står för det mest jämställda uttaget av föräldrapenning, där tar mammorna ut 67 procent och männen 33 procent av föräldrapenningsdagarna. Robertsfors och Ekerö kommun kommer på delad andra plats, med 70 procent mammadagar mot 30 procent pappadagar.
Minst jämställt är föräldrapenningsuttaget i Dorotea kommun, där mammorna står för 87 procent av föräldrapenningsdagarna och papporna av blott 13 procent.
Fakta
- Under förra året tog männen ut 24,8 procent av alla föräldrapenningdagar som betalades ut.
- Bland högutbildade föräldrar är det vanligare att man delar mer jämställt på föräldrapenningen än bland föräldrar med lägre utbildning.