Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Majoriteten vill ha minskade löneskillnader

76 procent av alla anställda tycker att löneskillnaderna mellan olika yrken är för stora. Ännu fler, 83 procent, tycker att kvinnor tjänar för lite jämfört med män. Det visar LO:s rapport "Röster om facket och jobbet".
Petra Rendik Publicerad 28 juni 2011, kl 13:58

- Undersökningen visar att det finns ett brett stöd hos allmänheten för att minska löneskillnaderna i Sverige, säger Peter Bardh, LO:s avtalssekretare.

LO har med hjälp av Statistiska centralbyrån intervjuat 4 500 löntagare som är medlemmar i LO, TCO och Saco men även de som inte är anslutna till facket.

Intervjupersonerna har fått ta ställning till vad de anser är rimliga löner inom tio olika yrken. Nio av dessa är typiska arbetar- och tjänstemannayrken, det tionde yrket är verkställande direktör.

Undersökningen visar att majoriteten tycker att löneskillnaderna är för stora men att det också är rimligt att det finns vissa skillnader. En läkare får tjäna ca 39 000 kr men för en kassörska anses en rimlig lön ligga runt 22 800 kr.

Men skillnaderna mellan rimliga löner och faktiska löner är stora. En läkare tjänar runt 52 800 kr, nästan 14 000 kr mer än vad de tillfrågade ansåg vara en rimlig läkarlön. Medellönen för en försäljningschef är 54 600 kr men en rimlig lön anses vara 35 700 kr.

När det kommer till arbetaryrken är situationen omvänd. I den gruppen tjänar många mindre är vad som anses vara rimligt. Ett vårdbiträde bör få 25 200 kr i månaden men i verkliga livet är genomsnittslönen nästan 4 000 kr mindre.

Den yrkesgrupp som spelar i en helt egen division är verkställande direktörer i större börsbolag. TCO- och Saco-medlemmar anser att de är värda en bra lön, runt 100 000 kronor i månaden. LO-medlemmen tycker att det borde räcka med 61 700 kr. Kvinnor har en mer återhållsam syn än män på vad som anses vara en rimlig lön för en Vd.

I verkligheten tjänar de mycket mer, nästan en miljon i månaden.

- Direktörer kräver att löntagare ska visa återhållsamhet i avtalsrörelsen men beviljar sig själva löner som saknar rimliga proportioner. De talar om ansvar och måttfullhet, men själva agerar de ansvarslöst och måttlöst, säger Peter Bardh.

En annan fråga som ställdes i undersökningen är om de som tjänar mest ska stödja låginkomsttagare eller om man ska försöka nå bästa möjliga resultat för den egna gruppen. Majoriteten, de återfinns främst bland LO-förbunden, tycker att de med välbetalda yrken ska stödja de som tjänar mindre. Men de är ganska många som tycker att det är viktigt att se om sitt eget hus och det gäller även LO-medlemmar där 31 procent är skeptiska till solidarisk lönepolitik.

Läs hela rapporten här

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.