Skippa dyra kosttillskott, byt lågprisnudlarna mot bulgur, korngryn, quinoa och dinkel.
Du bli piggare, kanske lite smalare och det gör dig definitivt inte fattigare.
När pengar saknas köper vi snabbnudlar för att vi tror att det är billigare. Men det är näringsfattig och dyr mat, säger Mia Troberg Elonq, dietist på matsajten Tasteline.
Med dyr menas att du inte håller dig mätt länge. Kroppen mår inte heller särskilt bra av den där jätteportionen snabbnudlar eller makaroner. Snabba kolhydrater har effekten att du blir pigg när sockret skjuter i höjden, sen rasar det i botten och du vill helst ta en lång siesta.
Satsa istället på mat som bulgur, dinkel och andra matgryn som går att hitta i de flesta livsmedelsaffärer till samma pris som ris. Grynen är fullspäckade av protein, vitaminer, fibrer och andra nyttigheter. Dessutom har de alla en sak gemensamt, lågt glykemiskt index, GI. Mat med lågt GI håller blodsockret på en hyfsad konstant nivå utan några raketuppskjutningar.
Tycker man att bulgur låter lite för exotiskt, kan man satsa på nordiskt som korngryn eller dinkel. Och det är inte bara mat för hälsofreaks och mästerkockar, utan mat för alla.
Våga prova, leta reda på bra recept. Grynen är enkla att tillaga, har neutral smak och kräver därför kryddor, en god röra, rostade grönsaker. Ett tips är att alltid koka grynen med en buljongtärning. Testa i två veckor och se hur du mår sen, säger Mia Troberg Elonq.
Antagligen är du mycket piggare och mättare, tarmarna trimmade och om du bär på några extra kilon, lite smalare.
Men hur nyttiga grynen än må vara gäller även här tallriksmodellen. Lagom är bäst.
Gå också på det som är gott, inte bara hälsosamt, råder Mia.
Bulgur är ett krossat vete och innehåller mycket proteiner, mineraler, vitaminer och fibrer. Kan ersätta ris, pasta och potatis eller blandas i en sallad.
Quinoa är små frön från en växt som finns i Sydamerika. Finns som röd, svart och vit. Innehåller mycket proteiner och kalcium, järn, fosfor och vitaminer. Glutenfri. Servera som bulgur.
Dinkel kallas för vårt urvete och har odlats i Sverige sen stenåldern. Kan malas till mjöl och användas i bakning. Finns som ris och pasta. Det går också att koka hela dinkelkorn och äta det som tillbehör till kött, fisk, grönsaker eller fågel. God i fruktsallad. Nästan lika proteinrik som ägg.
Couscous borde egentlige inte vara med här. Det är inte nyttigare än vit pasta. Det är snabba kolhydrater och fiberfattigt. Vill du tänka hälsa och äta couscous, testa fullkornsvarianten.
Korngryn är en gammal svensk goding som kommit tillbaka. Fråga äldre släktingar, de vet. Fiberrikt, innehåller B-vitaminer och ger lång mättnadskänsla. God ersättare för ris och gör både sallad och soppa matigare.
Några goda skäl till att äta matgryn:
Lågt GI
Vitamin och mineralbomb
Hög fiberhalt
Håller blodsockret i balans och du blir gladare och piggare
Bra för hjärtat och motverkar diabetes
Första hjälpen mot trög mage
Kan hjälpa dig som är överviktig att gå ner lite i vikt.
Och så några andra minst lika goda skäl:
Bra lunchmat. Kan ätas kall som varm. I motsatts till potatis som bli mindre god när man värmer den i mikron behåller de flesta matgryn smak och konsistens.
Billigt. Låt dig inte luras av de små paketen. Innehållet sväller i vattnet, dessutom blir man mätt fort, även av mindre portioner.