Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lyckligt uppsagd

För de flesta är det en katastrof att bli uppsagd från jobbet. HTF-medlemmen Christer Adler fick en välbehövlig omstart. Han har sällan varit så tillfreds. Christer känner sig lyckligt uppsagd.<br />
Publicerad
Det är en bitande kall februaridag och snön ligger tjock på Christer Adlers villatak i Läby. Vägen ut till landsvägen är knappt plogad, men Christer behöver inte bekymra sig om det. Medan hans grannar och alla vi andra måste masa oss till våra arbeten, oavsett väder och vind och oframkomliga vägar, kan Christer stanna hemma och mysa i värmen från de två hundarna Busan och Mowgli och den värmefläkt han nyligen installerat .
Christer Adler är lyckligt uppsagd. En ordsammansättning som säkert kan sticka i ögonen på många ofrivilligt arbetslösa, men för Christer är det så. Han har sällan varit så tillfreds med vardagen som just nu.
Därmed inte sagt att han är arbetsskygg.
- Jag brukade säga att varje morgon få sätta fötterna i golvet och åka till ett arbete - det är lycka.
Christer Adler har varit med om många sådana mornar. Han började arbeta inom bokhandelsbranschen redan som 14-åring och har sett branschens uppgång och fall. På 80-talet var han butikschef med ansvar för tre butiker. Sedan dess har han upplevt stegvisa neddragningar, fått lönesänkning, blivit av med arbetsuppgifter och gått in i den där ökända väggen.
För bara en kort tid sedan var han en av tre "inventarier" på jobbet och trodde därför aldrig att han skulle kunna bli av med sitt jobb, trots att det glunkats om nya nedskärningar.
- Vi var orörbara trodde vi.
Men icke. Två av dem som jobbat där längst skulle bort, hade arbetsgivaren bestämt. Men istället för att ta strid för sitt jobb, valde Christer Adler, när den första chocken lagt sig, att se möjligheterna med uppsägningen. Faktum var ju att han inte mått särskilt bra på sitt jobb en tid.
Ombudsmannen Thomas Fahrenholz fixade så Christer fick ett års arbetsfri uppsägningstid, plus ersättning för både sparad semester och uppsägningsårets semester.
-Det är så fantastiskt vad Thomas gjort för mig. Han har varit ett så otroligt stöd, säger Christer Adler lyriskt.
-Thomas fick mig att inse att det här var min chans att landa och må bra. Är man utvilad ser man saker och ting på ett helt annat sätt än om man är utarbetad.
Fast det är svårt att förstå att Christer skulle vara utvilad nu. Han kallar sig tusenkonstnär och när han beskriver allt han håller på med numer, så undrar man hur han någonsin haft tid att arbeta. Han går fortfarande upp sex varje morgon, precis som vanligt.
- Det är viktigt att man inte försoffar sig. Sedan finns det hundra och en saker att göra, förkunnar han.
- Jag tror att man ska byta arbetsplats efter 7-10 år för att förnya sig och få nya intryck om det inte händer något nytt på det gamla jobbet. Jag ångrar lite att jag inte tog det här steget tidigare, men då hade jag inte samma förutsättningar som nu. Nu har jag ingen press på mig att jaga jobb på ett år och jag behöver inte ta vad som helst.
Han är inte orolig över framtiden. Han fyller 58 i sommar, men är övertygad om att det finns ett jobb därute med hans namn skrivet på sig, när pengarna från uppgörelsen tar slut.
-Jag är tillförlitlig arbetskraft som inte behöver ta ledigt för att vabba. Jag vill absolut jobba, är flexibel och låser mig inte vid en arbetsuppgift som tilldelats mig - det finns ingen arbetsuppgift som är för skitig eller jobbig för mig.
- Och skulle det värsta scenariot inträffa, att jag inte får något jobb, kan jag klara mig ändå trots de nya a-kassereglerna. Jag bor och lever billigt och har inte många år kvar till pensionen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.