Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lyckad jobbsatsning i Norrbotten

Publicerad

Lyckad jobbsatsning i Norrbotten

Projektet Nya jobb i Norrbotten har på kort tid fått in mer än 80 konkreta förslag som kan ge nya arbetstillfällen.
- Vi har väckt ett enormt engagemang, säger SIF:s projektledare Kenneth Strömberg.

Intresset för SIF:s jobbskaparprogram har visat sig vara stort. Telefonen ringer mest hela tiden på Strömbergs kontor.
- Folk hör av sig från hela landet, inte bara Norrbotten. När vi åker runt här i länet och berättat om projektet blir vi fullkomligt hyllade. Det ingjuter framtidstro hos folk. Och det är det vi är ute efter, att skapa ett kreativt utvecklingsklimat.
- Att skapa jobben i Norrbotten i framtiden måste vi göra själva. Det måste växa och gro fram underifrån.
Två konkreta förslag om vettiga industriprojekt ska presenteras för Jokkmokks kommun under nästa vecka.
- I bästa fall kan vi ersätta alla arbetstillfällen som går förlorade när Vattenfall drar sig ur.
Ett problem som återstår att lösa är finansieringen. Det är svårt, menar Strömberg, att få fram pengar även till de bästa av idéer.
- En lösning vore att facken använde en del av sina fondmiljarder till att stödja nya lösningar. Då skulle man kunna få fram riktigt många fungerande företag.
De flesta av dem som hör av sig har ingen erfarenhet av företagsutveckling. Där ser Strömberg sin viktigaste uppgift.
- Det som behövs är en smart lotsning så att de hittar fram och lyckas utveckla sina idéer. Vi ska sätta oss ner och utvärdera de förslag som har kommit in. Men med rätt entreprenör tror jag faktiskt att de allra flesta av idéerna kan realiseras.

MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.