Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lönsam uppfinning för anställda

Numera är omställningen från en papperskvalitet till en annan automatiserad vid Hallstaviks pappersbruk. Företaget sparar miljoner per år och de tre anställda innovatörerna får dela på 700 000 för sin uppfinning.
Lina Jonsson Publicerad

Varje år får de anställda på Holmen Paper i Hallstavik lämna förbättringsförslag till en kommitté bestående av representanter för företagsledningen och fackförbunden Unionen, Ledarna och Pappers.

- Det kan handla om allt från att snabba på maskinerna till att förbättra en process. Skulle förslaget hamna i god jord undersöker företaget vad det skulle kosta att införa och delar sedan eventuell vins med uppfinnaren, säger Ingvar Lemdahl, ordförande i förslagsverksamhetsgruppen.

Holmen Paper tillverkar ett tiotal olika papperskvaliteter, så kallat förbättrat tidningspapper och bokpapper. Varje år görs cirka 40 omställningar av maskinerna manuellt, vilket har tagit lång tid och i förlängningen även kostat mycket pengar. De tre uppfinnarna som kom på hur maskinerna kunde automatiseras är alla operatörer och har jobbat på bruket i många år. Kostnaden för att investera trions upptäckt hamnade på 450 000 kronor. Efter att den kostnaden dragits bort tjänar företaget 1,4 miljoner kronor per år.

Sedan det blev känt att de anställda belönats med mer än en halv miljon kronor har det strömmat in nya förslag till förslagskommittén.
- Man kan lugnt säga att vi har fått mer att göra. Jag hoppas att fler företag tar efter det här. Det är ett sätt att främja innovationer på arbetsplatsen och samtidigt förbättra verksamheten, säger Ingvar Lemdahl.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.