Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lönesamtal måste göras om

Mindre än tio procent av Unionenmedlemmarna på HP har haft lönesamtal under året. Nu måste löneförhandlingarna göras om från början.
Ola Rennstam Publicerad

För ett par månader sedan gjorde Unionenklubben på Hewlett Packard Sverige AB en enkät bland sina medlemmar. Den i kombination med medlemsmöten visade att mindre än tio procent fått ett lönesamtal inför årets förhandling, vilket är en rättighet på företag med kollektivavtal.

Den lokala lönerevisionen strandade och gick till central förhandling mellan Almega IT och Unionen. Parterna har nu enats om att HP måste göra om hela processen från början. Tillbaka på ruta ett med andra ord; med nya lönesamtal för samtliga medarbetare.
- Det kommer att ske nya samtal och vi kommer att få ett nytt förslag från företaget i december. Vi har aldrig varit så här sena någon gång. Lönesamtalen för 2011 har börjat och ska hållas parallellt med dem som ska göras om. Det är lite problemartat. HP har i normala fall en bra struktur för personalsamtal, konstaterar Hans Fryklund, ordförande för Unionens riksklubb.

Det återstår flera andra hinder i löneförhandlingarna. Facket och företaget har i nuläget väldigt olika bild av vilket utrymme det finns för löneökningar.
- Problemet är att komma överens om hur bra företaget har gått. Företaget har fokus på att följa budget medan vi menar att resultatet ska styra. Vi anser att det finns ett löneutrymme eftersom HP går mycket bra. Kan företaget betala ut bonus, då finns det pengar, säger Hans Fryklund.

HP har ett så kallat processavtal. Det ger inte medlemmarna några garantier för att få en högre lön. Avtalsmodellen innebär att de centrala partnerna endast har slagit fast en så kallad stupstock, som garanterar en lägsta pott, om de lokala parterna inte kommer överens om något annat. Lönen sätts utifrån hur det gått för företaget och den anställdes resultat. De individuella löneförhandlingarna är en bärande del i avtalet.
- Vi vill komma ifrån processavtalen. Tidigare hade vi en annan typ av processavtal som var bra med individgaranti och en viss procentsats. Men nu erbjuds vi bara stupstocken på 0,9 procent. Men stupstocken speglar inte HP, den är till för bolag som har problem, säger Hans Fryklund.

Hewlett Packard Sverige AB styrs från moderbolaget i USA som gått ut med 0 procent i löneökning för sin personal, vilket gäller över hela världen. Svenska HP:s ledning saknar därmed mandat för att ge löneökningar trots företagets goda ekonomi och framgångar - ett vanligt bekymmer i globala företag.
- Om det inte finns lagar eller avtal som styr detta lokalt i landet blir det mycket svårt för företaget. Men nu är vårt avtal sifferlöst så varför betala mer än vad man måste? säger Hans Fryklund.

Om de lokala förhandlingarna inte leder till något resultat kan klubben tvingas föra frågan till centrala förhandlingar igen.
- Vi behöver vägledning från Unionen och Almega om hur vi löser det här och det tror jag även företaget tycker. Frågan måste upp centralt för att parterna ska uppmärksammas på att det är ett problem.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.