Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Löneförhandla med attraktionslagen

Om du vill vara säker på att kunna förhandla upp din lön så behöver du sätta dig in i hur attraktionslagen fungerar och agera utifrån den, menar förespråkaren Camilla Elfving. Kan du bara förmå dig själv till att verkligen tro på att det du önskar ska bli verklighet så sköter de högre makterna resten.
Anita Täpp Publicerad
Rymden.
Universum

Låter det flummigt? Enligt den andliga läraren Camilla Elfving, som själv länge praktiserat Attraktionslagen, är det inget konstigt alls med det här.

- Det är en väl beprövad universell naturlag, som kommer från en mycket gammal esoterisk lära, alltså läran om det dolda och andlig upplysning, som följer genom hela religionshistorien. Den baseras på att en massa upplysta och andligt intresserade kommit fram till samma sak genom iakttagelse, nämligen att vårt sinne påverkar verkligheten.

- Det vi har inom oss i form av tankar och känslor och det vi föreställer oss och riktar vår uppmärksamhet mot, det dras till oss och manifesteras i en yttre verklighet. Så om man tänker positiva tankar leder det till en positiv upplevelse, medan negativa tankar leder till motsatsen.

I korthet kan sägas att den som vill praktisera attraktionslagen ska börja med att sätta upp ett noga genomtänkt mål. Sedan gäller det att förmå sig själv till att verkligen tro på att man kommer att nå målet. Då behöver man också tänka sig in i och visualisera hur det kommer att bli och kännas när man nått det. När man lyckats övertyga sig själv om att det man önskar kommer att bli verkligt ska man önska detta "innerligt" som Camilla Elfving säger.

- Då kommer din önskan att fara ut i universum som en slags manifestationsboll för att sedan komma tillbaka i materialiserad form, alltså bli verkligt.

Om du tidigare misslyckats i en förhandling, som när du velat få en högre lön, så beror det med största säkerhet på att du haft för många negativa tankar kring det, menar Camilla Elfving.

- Du kanske har tänkt saker som att din arbetsgivare ändå inte har råd att ge dig mer, att du egentligen inte är värd mer och liknande. Och när sådana föreställningar kommer in i bilden sysslar du med ett slags negativ programmering som materialiseras så att det blir som du förväntat dig.

- Så det gäller alltså att se verkligheten på ett annat sätt. Som att det finns en penningkälla som aldrig sinar och att du är värd mer i lön. För då kommer i stället den föreställningen att förverkligas.

Fast kan det inte lika gärna bara handla om självkänsla?
Alltså att om du verkligen tror på dig själv och som i det här fallet är övertygad om att du är värd en högre lön, så kommer också omgivningen och då också chefen att tycka så, på grund av de signaler du sänder ut så att säga?

- Jo, det är så klart en del i det här. Men det är inte så enkelt att det bara handlar om självkänsla.

Men om man nu ska tro på att Attraktionslagen kan hjälpa vid en förhandling så måste man ju också verkligen tro på att det man önskar ska bli verkligt, vilket väl kan vara lättare sagt än gjort?

- Jo, det kan vara väldigt svårt att tro hundraprocentigt. Men om man känner till hur lagen fungerar och jobbar med sig själv utifrån det, så att du gör vad du kan för att tro, så får du i alla fall större makt över vad som kan hända.

För att bli verkligt troende behöver man alltså kunna visualisera det positiva som ska hända, påpekar Camilla Elfving. Det kan man exempelvis göra genom att försöka tänka sig in i hur det kommer att vara och kännas när chefen säger att man får den högre lön som man vill ha.

Själv använder sig Camilla Elfving sig också gärna av bildcollage med urklippta bilder som symboliserar målet och det hon kommer att känna när hon nått det.

- Sedan kommer du inte alltid få ta emot det du önskat på det vis du tänkt dig utan på ett annat sätt. För universum är väldigt intelligent och kreativt och det finns vägar som du inte ens kan tänka dig.

Enligt Camilla Elfving finns otaliga exempel på att lagen fungerar.

- Och då handlar det inte bara om önskningar om materiella ting. Många har exempelvis också blivit av med olika slags rädslor, och fått bättre självförtroende.

Påpekas bör att medan många är starka anhängare till Attraktionslagen finns också många som är starkt kritiska till densamma.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.