Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lögndetektor ska avslöja jobbsökare

Din nästa anställningsintervju kan bli svettigare än någonsin. Speciellt om du kryddat ditt cv lite extra. Ett företag i Danmark erbjuder nu arbetsgivare ett lögndetektortest för att kolla om jobbsökarna ljuger.
Ola Rennstam Publicerad 22 mars 2012, kl 11:19

Polis och militär i USA har länge använt lögndetektorer för att ta reda på om personer talar sanning under förhör. Men lögndetektorer är starkt ifrågasatta och det finns åtskilliga undersökningar som visar att maskinerna är lätta att manipulera. Det saknas helt enkelt vetenskapligt stöd för att en lögndetektor kan bevisa någonting över huvud taget.

Men det finns de som tror annorlunda. Det danska företaget Engelhard erbjuder arbetsgivare ett lögndetektortest som sägs avslöja om någon till exempel ljugit i sitt cv eller gjort sig skyldig till bedrägeri. Priset är motsvarande 6 000 svenska kronor.

Testpersonen får under 60 minuter svara på en mängd frågor och under tiden mäts blodtryck, andning, puls och svettutsöndring. Tecken på stress, ångest och rädsla registreras av olika sensorer som är fästa på kroppen. Alla mätresultat analyseras sedan i en dator och avslöjar en bluff med 98,5 procents träffsäkerhet, enligt företagets hemsida.

Engelhard erbjuder även att undersöka eventuell otrohet, övergrepp mot barn och missbruk. Företaget rekommenderar arbetsgivare att kolla upp de anställda en gång om året.

I Sverige är vi - än så länge - förskonade från denna typ av verksamhet. Men skulle svenska arbetsgivare kunna tänka sig att använda lögndetektor vid anställningsintervjuer eller som regelbunden koll av personalen?

- Jag har ingen aning om i fall våra medlemsföretag skulle tro på en sådan metod. Men jag vet att det blir allt större intresse för att försäkra sig om att man anställer pålitliga människor och inte får in fel personer i organisationen, det vill säga personer med kopplingar till den organiserade brottligheten. Då är det nästan omöjligt att bli av med dem, säger Tommy Svensson, säkerhetsansvarig på Svenskt Näringsliv.

Företagen har, enligt Tommy Svensson, blivit bättre på att ta referenser och begär också allt oftare utdrag ur belastningsregistret i samband med nyanställningar.
- Många ifrågasätter det med hänsyn till den personliga integriteten. Men samtidigt säger stat och kommun att de inte vill riskera att få in en pedofil i skolverksamheten, så det är också ett ökat behov. Den som inte vill bli kontrollerad behöver inte söka ett sådant jobb, säger han.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.