Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

LO-planer: Pensionsfond för nya jobb

Publicerad

LO-planer:
Pensionsfond för nya jobb

En pensionsfond som inte bara ger avkastning, utan också skapar nya jobb. Det kan bli en framtida satsning från LO.

Förebilden finns i kanadensiska Quebec. Där har den fackligt styrda Solidaritetsfonden funnits i 15 år. Under den tiden har fonden skapat eller räddat 60 000 jobb, berättar fondens vd Raymond Bachand på Sverigebesök, inbjuden av LO.
Paradexemplet på lyckade investeringar är bussföretaget Novabus. Facket på en nedlagd busstillverkare vände sig till fonden och fick stöd. På några få år växte sig företaget starkt för att sedan säljas till Volvo.
Det är just det som är ett av syftena med den kanadensiska fonden: att satsa kapital i små och medelstora företag som annars har svårt att hitta investerare, och på så vis bevara eller skapa nya arbetstillfällen.
- Men det handlar inte om några subventioner, vi investerar aldrig om vi inte tror att vi kan få avkastning, säger Raymond Bachand.
Enligt honom har den politiska enigheten om fonden varit stor. Men visst finns det de som anser att det inte är fackets sak att satsa på företagstillväxt och nya jobb.
- Arbetare kan inte slåss för högre löner om det inte finns några jobb, bemöter Raymond Bachand kritiken.
En rimlig avkastning är inte det enda krav som fonden ställer för att gå in med pengar. Man gör också en social genomgång av företaget, där bland annat personalpolitik och arbetsmiljö bedöms.
Det är inte omöjligt att det kanadensiska exemplet inom kort får efterföljare i Sverige. LO utreder för närvarande olika alternativ, ett beslut kommer troligtvis innan årets slut, berättar LO:s ordförande Bertil Jonsson.
- Vi tror att det behövs något som det här. Det kan vara ett alternativ för människor som går in på en bank och placerar pengar i fonder, där de inte vet vart pengarna tar vägen. Här vet de att pengarna går till att skapa jobb i Sverige.
En grund för Solidaritetsfondens framgång i Kanada har nämligen varit en skatterabatt. Den som sparar i fonden får dra av 30 procent av den sparade summan från skatten. I gengäld får pengarna inte plockas ut före pension. Bertil Jonsson är övertygad om att det även i Sverige skulle krävas en skattereduktion för att en fond av det här slaget skulle bli möjlig.

NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.