Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

LO: Personlig integritet skyddas för dåligt

Publicerad

LO: Personlig integritet skyddas för dåligt

Övervakning via datorer och kameror, kontroll av e-posten, medicinska undersökningar och integritetskränkande frågor vid anställningsintervjuer – reglerna för vad arbetsgivare får göra är oklara och därför kräver nu LO att regler och avtal ses över.

- En arbetsgivare har samma möjlighet att övervaka en anställd som ett kreatur i jordbruket. Det är djupt otillfredsställande och därför måste vi stärka integritetsskyddet, sa LO:s andre vice ordförande Håkan Meijer när LO presenterade utredningsrapporten "Distansarbete, datorer, integritet – handbok för anställda".
Lagstiftningen hänger inte med den tekniska utvecklingen. Datorerna gör det möjligt att övervaka anställda på ett helt annat sätt än tidigare. Rättsläget är oklart. Får arbetsgivaren läsa privat e-post som skickas från arbetsplatsens dator? Vilka uppgifter om anställda får arbetsgivaren samla in? Hur omfattande kontroll av den anställdes effektivitet får arbetsgivaren göra?
- Det bästa är att lösa frågorna med kollektivavtal. Finns inget sådant råder vi till exempel anställda att inte använda datorn till privat eller facklig e-post om man inte vill att arbetsgivaren ska läsa den, säger rapportens författare Kurt Junesjö, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
- Integritetsskyddet är i dag oerhört dåligt, speciellt hos privata arbetsgivare. Om folk visste hur dåligt det är skulle de vara oroligare än de är, säger Kurt Junesjö.
Han exemplifierar med lastbilschauffören som är fullständigt övervakad via satellit, kassörskan som genom sin datoriserade kassa kontrolleras sekund för sekund, hur man exakt kan följa en stock genom hela sågverkskedjan och koppla hanteringen till individen.
- Klassperspektivet är tydligt. IT-utvecklingen kan vara utvecklande för tjänstemän, medan många grupper inom LO ser mycket av avigsidorna, kommenterar Ove Ivarsen, IT-ombudsman på LO.
Klassperspektivet finns också när det gäller distansarbete, menar LO. För tjänstemän kan det vara utvecklande, medan det för LO-medlemmar ofta är enkla, monotona arbetsuppgifter som nuvarande lagar och avtal fungerar dåligt för.
Inom SIF finns inget centralt kollektivavtal som reglerar integriteten och datoranvändandet för den anställde.
-Det verkar inte som om problemet är så stort i praktiken för SIF-medlemmar, men vi ska just samla ihop information från avdelningarna om hur ofta de stöter på sådana här frågor, säger Roland Bergkvist, förbundsjurist på SIF.
-Det viktiga är att det ute på företagen finns en IT-policy så alla vet vad som gäller, det är bra för arbetsgivaren också.
På näringsdepartementet sitter en utredning och behandlar frågan om den personliga integriteten i samhället. Slutbetänkandet kommer i april nästa år.

CARITA ANDERSSON © siftidningen 2000 ©

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.