- Folk säger hela tiden att vi måste kraftsamla kring det här med opinion. Jag tycker en tankesmedja är en bra form och det är ju jag bevisligen inte ensam om, säger Theres Sysimetsä, förtroendevald i Unionen Stockholm.
På förbundets kongress i fjol fick hon gehör för sin motion om en fristående tankesmedja under Unionens flagg som en motvikt till arbetsgivarnas massiva satsningar på opinionsbildning.
- Om vi inte ska tappa mark måste vi ta plats. Vi kan inte fortsätta stå och titta på när vår motpart skaffar sig hela tolkningsföreträdet, sade hon då.
Kongressen röstade för att förbundet skulle utreda möjligheten att starta en egen smedja, men sedan dess har det varit tyst.
- Nu är visserligen kongressperioden inte över än, men jag har inte fått någon som helst återkoppling från förbundsstyrelsen. Timbrosatsningen är äldre än vad jag är och jag hoppas verkligen att jag ska få se en Unionensmedja innan mina barn växer upp.
- Det är lamt att Unionen, som har resurserna, inte behöver samordna, och rimligtvis borde ha varit snabbare än LO-sidan, inte kommit till skott ännu, men jag önskar den nystartade smedjan all framgång. Allt utrymme fackliga frågor kan få i opinionen är välkommet, säger Theres Sysimetsä.
En av de kongressledamöter som höll med Theres Sysimetsä och talade för en Unionensmedja på senaste kongressen, Victor Bernhardtz, har anställts för uppdraget att leda Sekos, Byggnads, Målarnas, Elektrikernas och Fastighets gemensamma tankesmedja, som ännu inte har något namn.
- Vi har spännande direktiv och en uppdragsgivare jag tror på, så det här har alla möjligheter att bli jättebra. Jag hoppas så klart att det här kan inspirera fler fackförbund att komma loss, säger Victor Bernhardtz, som i samband med sin nya tjänst lämnar Unionen.
- Jag ser ett stort behov av att fler fackförbund bildar opinion långsiktigt för att få ut tankar och idéer. Allt behöver inte rymmas under ett och samma tak.