Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

LO-förbund startar tankesmedja

Fem förbund på LO-sidan har precis startat en tankesmedja som ska öka bredden och djupet i det fackliga idéarbetet.
- Jag tycker det är pisstrist att Unionen ännu inte fått tummen ur, säger Theres Sysimetsä, som fick senaste kongressens stöd för en smedja i Unionens regi.
Johanna Rovira Publicerad

- Folk säger hela tiden att vi måste kraftsamla kring det här med opinion. Jag tycker en tankesmedja är en bra form och det är ju jag bevisligen inte ensam om, säger Theres Sysimetsä, förtroendevald i Unionen Stockholm.

På förbundets kongress i fjol fick hon gehör för sin motion om en fristående tankesmedja under Unionens flagg som en motvikt till arbetsgivarnas massiva satsningar på opinionsbildning.

- Om vi inte ska tappa mark måste vi ta plats. Vi kan inte fortsätta stå och titta på när vår motpart skaffar sig hela tolkningsföreträdet, sade hon då.

Kongressen röstade för att förbundet skulle utreda möjligheten att starta en egen smedja, men sedan dess har det varit tyst.

- Nu är visserligen kongressperioden inte över än, men jag har inte fått någon som helst återkoppling från förbundsstyrelsen. Timbrosatsningen är äldre än vad jag är och jag hoppas verkligen att jag ska få se en Unionensmedja innan mina barn växer upp.
- Det är lamt att Unionen, som har resurserna,  inte behöver samordna, och rimligtvis borde ha varit snabbare än LO-sidan, inte kommit till skott ännu, men jag önskar den nystartade smedjan all framgång. Allt utrymme fackliga frågor kan få i opinionen är välkommet, säger Theres Sysimetsä.

En av de kongressledamöter som höll med Theres Sysimetsä och talade för en Unionensmedja på senaste kongressen, Victor Bernhardtz, har anställts för uppdraget att leda Sekos, Byggnads, Målarnas, Elektrikernas och Fastighets gemensamma tankesmedja, som ännu inte har något namn.

- Vi har spännande direktiv och en uppdragsgivare jag tror på, så det här har alla möjligheter att bli jättebra. Jag hoppas så klart att det här kan inspirera fler fackförbund att komma loss, säger Victor Bernhardtz, som i samband med sin nya tjänst lämnar Unionen.

- Jag ser ett stort behov av att fler fackförbund bildar opinion långsiktigt för att få ut tankar och idéer. Allt behöver inte rymmas under ett och samma tak.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.