- Idealet vore ju att vi fick ett system med vinstdelning, men det vill inte regeringen. Men nu är vi nöjda, säger Alf Kungstedt, Unionens klubbordförande på LKAB.
Företaget går som tåget. Förra året genererade malmbrytningen mellan tre och fyra miljarder till statskassan. I år har man höjt priserna med 85 procent, så utsikterna för nya rekordvinster är goda.
Hade LKAB varit ett privat företag hade de anställda möjligen kunnat se fram emot en rejäl slant i vinstdelning. I stället har man ett belöningssystem som gav 7 000 kronor per anställd det första halvåret i år.
Men det var bättre än året innan. Då krävdes 100 procents närvaro för att få full belöning.
- Det var inte rätt. Det slog fel. Under ett repstopp, när man lagar maskiner, är det många som jobbar övertid. Kvittade man det mot ledig tid sedan fick man inte full belöning, berättar Alf Kungstedt.
Efter påtryckningar från facket stoppades belöningssystemet för omförhandling i våras. Retroaktivt från årsskiftet gäller i stället 80 procents närvaro för full belöning. Ett argument som bet var att det är svårt att få folk att ställa upp och jobba övertid om man straffas för det sedan.