Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

LKAB-anställda får full pott

För första gången kommer de anställda på LKAB att nå taket i företagets belöningssystem. Alla får 60 000 kronor var för sina insatser 2011.
Linda Svensson Publicerad 10 februari 2012, kl 11:12

LKAB har tre mål som ska uppnås för att de anställda ska få full belöning: kvalitet, produktion och arbetsmiljö - det vill säga färre olycksfall. Förra året nådde man målen i arbetsmiljö och kvalitet. Dock inte i produktion. Man tillverkade inte så mycket som det finns kapacitet för.

- Men i februari-mars någon gång förra året var vår vd jättesnäll och lovade oss 10 000 kronor extra för att det hade gått så bra, säger Sakari Alanko, Unionenklubbens ordförande på LKAB i Kiruna.

Det gör att de anställda kunde glädjas åt 25 000 extra i plånboken förra året. Resten av pengarna, 35 000 kronor, betalas ut i samband med lönen i april.

- Självklart är vi jätteglada, men många är missunnsamma. Det är klart, om man räknar om det så är det femtusen extra i månaden. Men det här är inte lön. Går företaget med förlust blir det inga pengar. Det här var första gången vi fick maxbeloppet. Förra gången fick vi 28 000 kronor. Med en kommunalskatt på 33 procent blir det en hel del intäkter till kommunen också, Det är det ingen som räknar med, säger Sakari Alanko.

Hjulen snurrar på bra för gruvnäringen. Det ställer den inför ett problem.

- Det kommer att behövas många nyanställningar. Problemet är att det inte finns någonstans att flytta. Det är en enorm bostadsbrist här i Kiruna. Många som kommer hit och jobbar veckopendlar och bor i husvagnar under veckorna.

Arbetsförmedlingen har även öppnat ett specialkontor, inriktat på gruvnäringen för att hjälpa till med det kära besväret att hitta arbetskraft.

- Det känns som de gamla goda tiden. Malmfälten blomstrar nu, säger Sakari Alanko.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.