LKAB har tre mål som ska uppnås för att de anställda ska få full belöning: kvalitet, produktion och arbetsmiljö - det vill säga färre olycksfall. Förra året nådde man målen i arbetsmiljö och kvalitet. Dock inte i produktion. Man tillverkade inte så mycket som det finns kapacitet för.
- Men i februari-mars någon gång förra året var vår vd jättesnäll och lovade oss 10 000 kronor extra för att det hade gått så bra, säger Sakari Alanko, Unionenklubbens ordförande på LKAB i Kiruna.
Det gör att de anställda kunde glädjas åt 25 000 extra i plånboken förra året. Resten av pengarna, 35 000 kronor, betalas ut i samband med lönen i april.
- Självklart är vi jätteglada, men många är missunnsamma. Det är klart, om man räknar om det så är det femtusen extra i månaden. Men det här är inte lön. Går företaget med förlust blir det inga pengar. Det här var första gången vi fick maxbeloppet. Förra gången fick vi 28 000 kronor. Med en kommunalskatt på 33 procent blir det en hel del intäkter till kommunen också, Det är det ingen som räknar med, säger Sakari Alanko.
Hjulen snurrar på bra för gruvnäringen. Det ställer den inför ett problem.
- Det kommer att behövas många nyanställningar. Problemet är att det inte finns någonstans att flytta. Det är en enorm bostadsbrist här i Kiruna. Många som kommer hit och jobbar veckopendlar och bor i husvagnar under veckorna.
Arbetsförmedlingen har även öppnat ett specialkontor, inriktat på gruvnäringen för att hjälpa till med det kära besväret att hitta arbetskraft.
- Det känns som de gamla goda tiden. Malmfälten blomstrar nu, säger Sakari Alanko.