Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Ledningen uppmuntras fortsätta jobba i samma anda"

Kalate Akolor har arbetat på ITT Water & Wastewater i 12 år. Det är många år och kanske är det dags att klippa navelsträngen brukar han tänka.
- Men det är svårt att lämna något så tryggt och bra som det här, säger han.
Nu har företaget blivit utsett till årets Guldnappsvinnare, Unionens jämställdhetspris till företag som hjälper anställda att förena familj och arbete.
Petra Rendik Publicerad

Kalate är pappa till tre pojkar i åldrarna 3, 7 och 11 och han har varit föräldraledig med samtliga. Men vardagspusslandet tog fart först när barnen började på dagis och skola. Och tillvaron blev ännu rörigare när han för ett år sen skilde sig.

- Men jag fick mycket stöd från jobbet och kollegorna. Det hade inte gått på annat vis, jag är väldigt tacksam. Särskilt för min chef Christians support.

Kalate arbetar på heltid och är ensamstående pappa. Inte nog med det, han tävlar i karate på landslagsnivå. Det betyder 10-15 träningspass i veckan. Men även här backas han upp av arbetsgivaren som har en generös inställning till att han tävlar i mästerskap världen över.

- Är det inte jobb, så är det träning och är det inte träning, så är det barnen, säger Kalate och låter inte det minsta stressad.

Det är verkligen en schyst inställning på företaget gentemot allt vad det innebär att vara småbarnsförälder tycker han. Pappor är föräldralediga på alla nivåer. Det är ingen som surar för att man måste vabba och det är helt okej att ta med sig ungarna hit, när dagis eller skola är stängt. Kalate har aldrig mötts av negativa kommentarer när pojkarna följt med. Dessutom finns det några lådor med leksaker här och där på våningsplanen som barnen kan underhålla sig med medan pappa sitter i möte.

- Jo, man brukat höra när Kalates pojkar är här, säger kollegan Anette Modée och skrattar.

 Hon är mamma till Isak, 2 år. Han är lite för liten och alldeles för busig för att kunna hänga med till jobbet, men sen kanske, när han blir större, hoppas Anette.  

Möjligheten att trixa med arbetstider och att kunna jobba hemma ibland gör livet betydligt enklare för Anette.

- Vi har ju flextid så jag behöver sällan stressa hit på morgonen. Och om Isak ska till doktorn på förmiddagen kan jag sen jobba hemma så jag slipper åka in till kontoret.

Det var Anette som nominerade ITT Water & Wastewater till guldnappen. Hon ville berömma sina chefer och ledningen. För hon har konstaterat att det inte är lätt att som vanlig anställd berömma uppåt i hierarkin. Kalate håller med.

- Ibland behövs det lite mer än en klapp på axeln. Det är jättebra att vi har fått guldnappen. Ledningen uppmuntras att fortsätta jobba i samma anda.

Och när vi nu ändå pratar om ledningen, finns det några önskemål att framföra?

Ett "extradagis" på jobbet, där barnen kan vara när de är för friska för att vara hemma men för krassliga för att fixa förskoletempot, skulle vara toppen tycker både Anette och Kalate.

- Det skulle lätta på mitt dåliga samvete i alla fall. Då skulle jag visa mig för barnen, ge dem en kram och sen fortsätta jobba, säger Kalate.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.