Ledarna, som organiserar chefer i olika branscher, kritiserar den svenska lönebildningsmodellen med centrala avtal och kollektiva förhandlingar. Bristen på modernitet hos många andra svenska fackförbund, skriver man på DN Debatt, är en av huvudorsakerna till att de tappar medlemmar. I stället förespråkar Ledarna sin egen avtalsmodell, som innebär avtal utan tvingande procentsatser eller kronor. Medlemmarna förhandlar sina löner bäst själva med hjälp av de kriterier för lönesättning som förbundet har, resonerar man.
- Om man sätter likhetstecken mellan modernitet och avsaknad av ramar är man fel ute. Jag skulle önska att de såg lite mer ansvarstagande på lönebildningen. Utan ramar får inte heller deras medlemmar nytta av det arbete vi gör, säger Cecilia Fahlberg.
Dessutom, menar Fahlberg, finns det många företag där en procentsats krävs för att det över huvud taget ska bli mer pengar i plånboken för de anställda.
- 30 procent av våra medlemmar finns i utlandsägda bolag, och vi vet av erfarenhet att det finns väldigt liten förståelse för att man ska ge löneökningar om det inte står i avtalet hur mycket, säger Cecilia Fahlberg.
- Det finns bred samsyn i Sverige i dag, bland de flesta fackförbund, arbetsgivarorganisationer och politiker, att vi har en framgångsrik lönebildningsmodell. Deras argument faller på sin egen orimlighet.
Fotnot: Ledarna uteslöts ur TCO 1997 sedan flera fackföreningar ansåg att förbundet försökte stjäla medlemmar från andra TCO-förbund.