Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lätt gå vilse i a-kassans regler

Publicerad

Lätt gå vilse i a-kassans regler

Byråkrati och bristande information höll på att stänga Joachim Stenberg ute från sin utbildning. Han är besviken på SIF som han anser inte hjälpte honom när han behövde det som mest.

Den som själv säger upp sig får räkna med att bli avstängd från a-kassan en tid. Det var Joachim Stenberg från Mullsjö i Västergötland medveten om när han i oktober förra året sade upp sig från sitt arbete som IT- och kvalitetschef. Han ville heller inte att SIF skulle förhandla för honom. Arbetssituationen hade blivit ohanterlig. I stället ville Joachim Stenberg börja plugga, skaffa sig de högskolepoäng han saknade för att komma vidare i yrkeslivet.
–Hade jag gått kvar där fortfarande hade jag väl varit ett psykfall. Jag vet inte hur jag ska beskriva hösten, det går bara inte. Det verkade lönlöst att förhandla, säger Joachim.
Företaget behövde behålla honom ett tag efter uppsägningstidens slut. Det fanns uppgifter som ingen annan klarade.
I januari startade den kompletterande utbildningen som Joachim sökt. Eftersom han saknar treårigt gymnasium och har jobbat länge har Joachim möjlighet att söka särskilt utbildningsbidrag. Det ger en inkomst motsvarande arbetslöshetsersättning. Men för att få bidraget krävs godkänd a-kassa den dag utbildningen startar. Joachim var övertygad om att han hade kvalificerat sig och avstängningen var över. Men några veckor in på utbildningen fick han chockbeskedet från CSN. SIF:s a-kassa nekade honom arbetslöshetsersättning. Joachims tidigare arbetsgivare hade nämligen skrivit ut ett och samma tjänstgöringsintyg för anställningen och extraarbetet.
Joachim kontaktade då sin SIF-avdelning i Jönköping för att få hjälp och information om hur han skulle göra. Enligt Joachim möttes han av flera olika besked. Ena dagen skulle han bestrida beslutet och försöka häva karensen. Andra dagen var det bara att acceptera och söka jobb i stället för att studera. Vid varje kontakt fick han nya papper att fylla i och skicka in.
– Jag sade upprepade gånger att jag behövde hjälp att fylla i alla papper, men man bara slog det ifrån sig. Jag är besviken på SIF. Jag menar ju inte att de ska ta upp stora plånboken när jag har sagt upp mig. Jag ville ha hjälp med information, men fick ingenting!
Efter några nervösa veckor har det äntligen löst sig för Joachim. Han fick kontakt med en a-kassehandläggare som gav raka besked om vad som krävdes för att beslutet skulle kunna ändras. Dels har två tidigare arbetskamrater bekräftat att Joachims arbetssituation var så illa som han uppgett, dels har han skickat in två tjänstgöringsintyg. Pengarna från CSN är på väg och Joachim kan fortsätta sina studier.

LINDA SVENSSON © siftidningen 2001

–Jag vill inte slå ifrån mig, men vi känner inte igen det han beskriver, säger SIF:s regionchef i Jönköping Anders Albertsson.
Han håller med om en del, som att det är mycket papper att fylla i och att man i början inte visste hur man skulle gå vidare med Joachims ärende. Mycket beroende på att a-kassan har krångliga och svårförståeliga regler. Men Anders Albertsson menar att Joachim fått den hjälp han bett om.
–Han har inte bett om hjälp att fylla i papper. Däremot har han varit här och kopierat och pratat med de anställda. Joachim fick hjälp att gå vidare och skriva en överklagan, det är ingen tvekan om det. Tycker han inte att han har fått tillräcklig information så har han inte fått det. Det är vårt ansvar att se till att informationen går fram. Det är oerhört tråkigt att en medlem tycker att han inte fått den hjälp han behöver.

LINDA SVENSSON © siftidningen 2001

Karensregler:

All arbetslöshetsersättning inleds med fem dagars karens, den undkommer ingen.
Den som säger upp sig från sitt arbete blir avstängd från a-kassan i 45 dagar. Det finns några få undantag från den regeln. Man måste ha starka skäl för att inte bli avstängd, och som sådana räknas till exempel arbetsrelaterad ohälsa med läkarintyg eller att man har så långt att pendla att man är borta från hemmet mer än tolv timmar varje dag.
Om man blir avskedad eller uppsagd på grund av otillbörligt uppförande blir man avstängd från a-kassan i 60 dagar.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.