Det är bara att erkänna, de flesta av oss tjafsar om pengarnas fördelning i förhållandet men få av oss erkänner det. Vi vågar sällan prata med vännerna om det. När hörde du senast någon säga att de kanske egentligen inte hade råd med nya bilen, eller öppet diskutera vad de ska lägga pengarna på? Är det verkligen så att vi fördelar pengarna rättvist mellan oss? Är inte det en bra fråga så säg?
Helt följdriktigt har majoriteten av alla svenska par gemensam ekonomi, utan att kunna förklara varför. Detta oreflekterade förhållningssätt, tror sociologen Charlott Nyman beror på att diskussioner om "mina och dina pengar" utmanar vår starka bild av kärleken och upplevs som ett hot mot relationen. Visst kan just detta samtalsämne vara lite avtändande, särskilt om ekonomipratet inskränker sig till gnäll om vad partnern gör med pengarna. Nej, en redig snackis är det som behövs. En ordentlig diskussion som förhoppningsvis leder fram till ett upplägg som båda är nöjda med, vare sig det blir gemensam eller delad ekonomi. Vardera system har sina för- och nackdelar. Jag och Lisa har aldrig haft gemensam ekonomi fast vi varit ett par i drygt 20 år. Det är smått kontroversiellt. Litar vi inte på varandra? Jo, visst gör vi det men vi tycker också om att ha "egna pengar". Vi har en gemensam pott och äger en väldig massa gemensamt men vi behåller samtidigt båda en del av varje lön på våra egna privata konton. Det är viktigt för oss att känna att vi har egna pengar att spendera på det vi har lust. För mig är definitivt en av poängerna att det är trevligare att köpa presenter för egna pengar. Men vilket system ni väljer är inte lika viktigt som att ni är överens. För nu är det dags att prata död och elände. Att diskutera vad som händer om kärleken tar slut eller om en av er dör kan låta drastiskt men är verkligen en kärlekshandling som mycket väl kan lösa framtida problem. Att gifta sig är ett bra sätt att ordna upp förhållandet rent juridiskt men även som sambo kan du stärka ditt skydd om det värsta skulle hända. Två vettiga alternativ är att upprätta ett samboavtal och skriva testamente.
Är ni sambos ärver ni exempelvis inte varandra om det inte finns testamente. Det krävs dessutom att ni är gifta för att partnern ska få familjepension om den som avlider skulle ha fått sin tjänstepension från ITP. Kanske ni också ska diskutera om ni ska skaffa varsin livförsäkring och ange varandra som förmånstagare. En livförsäkring ger familjen ekonomisk trygghet om någon av er avlider. Det kan vara mycket betydelsefullt om ni lånat pengar till bostad till exempel. Viktigt är också förstås, om ni har gamla livförsäkringar, att kolla så att ni har angett rätt förmånstagare. Det skulle annars kunna bli en diskussion av det knepigare slaget, om det är din före detta sambo som står som förmånstagare. Visst finns det roligare saker att göra en fredagskväll men det är väl värt att vika en timme eller två att styra upp förhållandet - det bli ju desto roligare sen.