Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Långtidssjuka ska få nya möjligheter

Publicerad

Långtidssjuka ska få nya möjligheter

Rehabiliteringslön ska ge långtidsjukskrivna chans att komma tillbaka till arbetslivet. Med lönens hjälp ska de få jobb eller omskolning.

I framtiden ska det inte gå att vara sjukskriven mer än ett år. Därefter ska den sjukskrivne antingen förtidspensioneras eller gå tillbaka ut i arbetslivet. Det kommer, som siftidningen tidigare har berättat, den statliga sjukförsäkringsutredningen att föreslå inom kort.
Med hjälp av en rehabiliteringslön kan en del av lönekostnaderna betalas för den arbetsgivare som anställer en person med en lång sjukdomshistoria bakom sig. Men rehabiliteringslönen ska även kunna användas till omskolning, om försäkringskassan och läkare ger sitt medgivande.
Bakgrunden är att antalet långtidssjukskrivningar ökat kraftigt de senaste åren. Under tvåårsperioden 1997-99, steg antalet ersatta sjukdagar från försäkringskassan med 50 procent.
- Inflödet har ökat, utflödet genom exempelvis rehabiliteringar har stått still, säger Jan Rydh, sjukförsäkringsutredningens ordförande.
Framförallt är det kvinnor anställda i kommun och landsting, inte minst skol- och vårdpersonal, som står för en stor del av ökningen.
- Det är uppenbart att något har hänt på arbetsplatserna under 90-talet, säger Jan Rydh.
- Mycket av frånvaron är arbetsplatsbetingad. Därför måste arbetsgivarna ta ett större ansvar.
Därför föreslår utredningen att arbetsgivarna ska betala för sjukskrivningarna de två första månaderna, i stället för som i dag de två första veckorna.
- Det blir ett starkt incitament att göra något åt arbetsmiljön, säger Jan Rydh.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.