I den svenska officiella statistiken finns bara undersysselsatta, där ingår både heltids- och deltidsarbetande. Ändå är de deltidsarbetslösa fler än de heltidsarbetslösa. En beräkning visar att 156 200 kvinnor är deltidsarbetslösa och 37 000 män. Av de 14 042 som anmälts heltidsarbetslösa till Sif:s a-kassa är 7 743 deltidsarbetslösa, 73 procent av dem är kvinnor.
- Den stora gruppen arbetslösa är deltidsarbetslösa kvinnor som vill arbeta mer. Många mår inte bra och de har dåliga inkomster. Vi måste tänka på kvinnor som försörjare, de behöver heltid och pengar, säger Anita Nyberg.
Vanligast är deltidsarbetslösheten inom vård, omsorg, handel och kommunikationer. Under de senaste tio åren har andelen deltidsarbetande kvinnor minskat. Äldre deltidsarbetande kvinnor går i pension och ersätts av yngre heltidsarbetande. I dag arbetar 35 procent av kvinnorna deltid och 65 procent heltid. Samtidigt blir det allt vanligare att män arbetar deltid och framför allt att de väljer deltid för att trappa ner innan de går i pension.
Tydligt är också att det finns ett samband mellan kort arbetstid och kort utbildning. Deltidsarbete är också vanligare bland utomnordiska medborgare än bland svenska.
- Deltidsarbetslöshet anses inte lika allvarligt som heltidsarbetslöshet. Men det är svårare att åtgärda. Det är lättare för de heltidsarbetslösa att skola om sig eller flytta. Men deltidsarbetslösheten är inte ett individuellt problem, arbetsorganisationen måste förändras, säger Anita Nyberg.
CHRISTINA SWAHN