Psykisk ohälsa, som till exempel depression och utmattningssyndrom, är i dag den vanligaste orsaken till sjukskrivning. När kampanjen Hjärnkoll frågade 1 000 tjänstemän om deras erfarenheter i ämnet visade det sig att det finns stora skillnader kring vilket stöd män och kvinnor upplever sig ha fått. Fyra av tio män med erfarenhet av psykisk ohälsa ansåg att arbetsgivaren hanterat deras situation väl, jämfört med endast tre av tio kvinnor. Samtidigt anger kvinnor att de har mer kunskap om var de ska finna stöd vid psykisk ohälsa.
- Arbetsgivare har mycket att vinna på att se till att både män och kvinnor nås av insatser för att förebygga och hantera psykisk ohälsa, säger Rickard Bracken.
Undersökningen visar också att fler män tar del av viktiga friskfaktorer i arbetslivet som exempelvis ett öppet diskussionsklimat och delaktighet i beslutsprocesser. Totalt 68 procent av männen upplever att arbetsklimatet är sådant att de fritt kan säga vad de tycker, att jämföras med 60 procent av kvinnorna. 51 procent av männen känner sig delaktiga i beslut som fattas på jobbet mot 40 procent av kvinnorna.
Enligt Hjärnkolls studie har en av fyra egen erfarenhet av psykisk ohälsa. 25 procent av dem anser att deras arbetsgivare hanterade situationen dåligt.
- Arbetsgivare behöver anstränga sig mer för att säkerställa arbetet för bättre psykisk hälsa i arbetslivet samt att arbetet omfattar både män och kvinnor. Vi från kampanjen Hjärnkoll bistår arbetsplatser med kunskaper om hur man kan förebygga psykisk ohälsa och hur man kan agera när den väl uppstår, säger Rickard Bracken.