Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kunnighet högst på statustoppen

Hjälpsamma kollegor med gott humör har mer status än dem med hög lön och snygga kläder. Men viktigast är att vara kunnig och bra på att samarbeta.
Eva Karlsson Publicerad 26 januari 2009, kl 11:13

Majoriteten av de 450 personer som svarade på en enkät som tidningen Du&jobbet har gjort ansåg att vara kunnig är viktigast av de arton egenskaper som de fick välja mellan. Att vara fackligt aktiv kom på trettonde plats.

Att vara bra på att samarbeta, ha bra relationer med kollegorna, vara hjälpsam och ha gott humör gav också hög status. Att vara ung var minst viktigt.

- I dagens stressiga arbetsliv måste man ha yrkesskicklighet för att kunna bli uppskattad av kollegorna, säger Margareta Oudhuis, docent i arbetsvetenskap vid Borås högskola, till tidningen Du&jobbet.

Men de sociala relationerna är också viktiga för hur man mår på jobbet:

- Är det stressigt vill man ha personer omkring sig som kan samarbeta och är hjälpsamma.

De som deltog i undersökningen fick också bedöma sin egen status. De flesta ansåg sig ligga på en mittemellan till hög nivå.

Statustoppen

 1. Kunnig
 2. Bra på att samarbeta
 3. Bra relationer med kollegorna
 4. Hjälpsam
 5. Gott humör
 6. Kunna uttrycka sig bra
 7. Ha många nya idéer
 8. Plikttrogen
 9. Bra relationer med ledningen
 10. Många kontakter på jobbet
 11. Speciell utbildning
 12. Energisk
 13. Fackligt aktiv
 14. Ha hög lön
 15. Vara man
 16. Vara äldre
 17. Vara "rätt" klädd
 18. Vara ung

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.